Zakelijk leasen is duur:
feit of fabel?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Waarom is zakelijk leasen duurder

Zakelijk leasen is duur: feit of fabel?

Veel mensen denken dat leasen duur is. Maar hoe zit dat voor ondernemers die overwegen om een auto zakelijk te leasen? Is dat nu een feit of een fabel? Helaas is het antwoord op deze vraag niet eenduidig en eenvoudig. Het is maar net op welke manier je het bekijkt. Dit leggen we je graag nader uit. Als ondernemer zul je gemerkt hebben dat je bij het nemen van beslissingen alles ruimer en vanuit meerdere perspectieven moet bekijken. Dat gaat ook op bij de overweging of je wel of niet zakelijk gaat leasen.

Zakelijk leasen lijkt duur, maar is dat wel zo?

Het lijkt dat zakelijk leasen duur is als je de maandtermijnen vermenigvuldigd met de looptijd van het leasecontract. Maar waar vergelijk je het mee? Een operationeel leasecontract maakt inzichtelijk wat een auto daadwerkelijk per maand kost. Veel mensen kijken alleen naar de maandelijkse vaste kosten, de houderschapsbelasting en verzekering. En niet meegenomen wordt een reservering voor, de afschrijving, rente, onderhoud, reparatie, aanschaf en opslag van (winter-) banden, pechhulpdienst en eventueel vervangend vervoer. Leasemaatschappijen rekenen terug naar autokosten per kilometer. Afhankelijk van het aantal kilometers en hoelang je de auto wilt gebruiken komt daar een maandprijs uit.

Zakelijk leasen is fiscaal voordelig

Let op, want ook hier zitten enkele addertjes onder het gras. Het is belangrijk dat je alles met betrekking tot een auto zakelijk leasen zorgvuldig uitpluist. Zakelijk leasen is hoofdzakelijk fiscaal voordelig als je kiest voor financial lease. In dat geval ben je direct economisch eigenaar van de leaseauto en na afloop van de leasetermijn word je ook juridisch eigenaar. Dit betekent dat de auto meteen tot het vermogen van je zaak wordt geteld. Dit houdt dus in dat je alle kosten met betrekking tot de auto fiscaal kunt aftrekken. Daarbij heb je mogelijk ook recht op de investeringsaftrek. Zakelijk leasen mag dan wel duur zijn, je kunt als ondernemer ook genieten van fiscale voordelen.

De bijtelling maakt zakelijk leasen duur; waar of niet waar?

Ga je een auto zakelijk leasen, vergeet dan niet dat je al snel bijtelling moet betalen. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan betaal je 22% bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Bij een volledig elektrische auto is dit (anno 2021) 12% over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde en 22% over het gedeelte daarboven. Het hangt er dus vanaf hoe je met het leasen omgaat. Je kunt de bijtellingskosten drukken door voor een voordeliger model leaseauto te kiezen. Rij je minder dan 500 privékilometers per jaar met de zakelijke leaseauto. Dan vermijd je bijtelling. Je moet dit dan wel kunnen bewijzen bij de Belastingdienst. Let op, want hier wordt streng op gecontroleerd.

Zakelijk leasen? Of toch maar privéauto rijden?

Dat is een overweging die je kunt maken, maar of het voordeliger is om in je privéauto rijden, hangt ook weer van diverse factoren af. Je mag in dat geval per zakelijk gereden kilometer € 0,19 belastingvrij in rekening brengen bij je onderneming. Of dit financieel echt interessant is, hangt af van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, van de aanschafprijs van je auto en de manier waarop je je auto bekostigt. Houd er rekening mee dat de auto niet op de balans van je zaak staat en dat je alle autokosten dus niet fiscaal kunt aftrekken. Het is een goed idee om deze rekensommetjes eens met een expert door te nemen.

Zakelijk leasen is duur: feit of fabel?

Wat is in jouw situatie het juiste antwoord? Het belangrijkste is dat je als een ondernemer leert denken; wat heb je nu nodig en wat is belangrijk voor op de lange termijn om je bedrijf op een gezonde manier te laten groeien? Zakelijk leasen kan inderdaad duur zijn als je niet goed nadenkt over alle consequenties die dit met zich meebrengt. Dat zakelijk leasen duur is, kan aan de andere kant ook juist een fabel zijn, als je hier verstandig en berekenend mee omgaat. Wat is verstandig in jouw situatie? Onze ervaren leaseadviseurs denken graag met je mee en voorzien je van afhankelijk advies. Neem gerust contact met ons op.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Team Debesteleasedeal

Ons team staat voor je klaar. Vragen? Bel ons gerust op 085 – 023 09 50 of stuur een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws