Operational lease

Op zoek naar een leasecontract voor een vast bedrag per maand? Dan kan operational lease uitkomst bieden. Er zijn diverse vormen van operational lease. We leggen het graag hier voor je uit.

Wat is operational lease zakelijk

Wat is operational lease zakelijk?

Voor veel ondernemingen is een leaseauto of bedrijfswagen zakelijk gezien onmisbaar. Er moet voor het runnen van de zaak veel gereden worden en je wilt natuurlijk ook een professionele indruk maken op je klanten. Als je een auto of bedrijfswagen zakelijk wilt leasen voor je onderneming, dan kan dat onder meer via de leasevorm ‘operational lease’. Ontdek hier of deze leasevorm geschikt is voor jouw zaak. We gaan hier in op wat operational lease inhoudt, welke leasevormen er zijn, voor wie het geschikt is en wat de voor- en nadelen zijn.

Zakelijk leasen voor een vast bedrag per maand

Een auto leasen via operational lease zakelijk betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt aan een leasemaatschappij. In ruil daarvoor mag je een leaseauto naar keuze rijden. In de meeste gevallen zijn alle kosten, behalve de brandstof, inbegrepen in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Je weet dus altijd waar je aan toe bent. Je kunt het daarom ook wel vergelijken met het ‘huren’ van een auto. De auto blijft steeds het eigendom van de leasemaatschappij.

Wat zijn de voordelen van operational lease?

Er zijn veel goede redenen om voor deze leasevorm te kiezen:

 • Geen grote investering nodig voor nieuwe auto.
 • Professionele indruk maken op klanten.
 • Bedrijfsauto is geen kostenpost op je balans.
 • Zeer overzichtelijk door vast bedrag per maand.
 • Geen onderhouds-, reparatie- en verzekeringskosten.
 • Geen onvoorziene kosten.
 • Inclusief schadeafhandeling, pechhulp en vervangend vervoer.

Flexibele mogelijkheden

Er bestaan twee soorten van operational lease. Op deze wijze is het mogelijk om de manier van leasen perfect af te stemmen op de behoeften en wensen van jouw onderneming. We maken een onderscheid tussen full operational lease en netto operational lease. Hieronder leggen we het verschil uit.

Full operational lease
Dit is een alles-in-één oplossing, waarbij alle kosten die er gemaakt worden met betrekking tot de leaseauto zijn opgenomen in het contract. Je betaalt een vast bedrag per maand en de leasemaatschap is verantwoordelijk voor alle kosten, zoals onderhoud, reparatie, banden, schadeafhandeling, verzekering, pechhulp, vervangend vervoer, motorrijtuigenbelasting, rente en afschrijvingskosten. Soms bestaat er de mogelijkheid om brandstofkosten in het contract op te nemen.

Netto operational lease
Het verschil met bovenstaande leasevorm is dat je zelf verantwoordelijk bent voor een aantal kosten. Je leaset een auto, maar je regelt en betaalt zelf onder meer de verzekering, het onderhoud, reparaties. De overige voordelen blijven gewoon van kracht; je hoeft geen grote investering te doen en de auto komt niet op je balans.

Operational lease zakelijk ontzorgt de ondernemer

Operational lease is vooral geschikt voor ondernemingen die wel de lusten, maar niet de lasten van een bedrijfswagen willen. Veel grote ondernemingen en mkb’ers kiezen voor deze leasevorm, omdat de leasemaatschappij de investering op zich neemt. Deze leasevorm kan echter ook interessant zijn voor drukke zzp’ers, die wel een goede bedrijfswagen nodig hebben, maar die er geen omkijken naar willen hebben. Bij operational lease wordt alles tot in de puntjes verzorgd tegen een vast bedrag per maand. De kosten zijn overzichtelijk en daarom gemakkelijk te budgetteren. Je weet steeds precies waar je aan toe bent. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto in bij de leasemaatschappij. Kortom, een leasevorm die ontzorgt.

Verschil tussen operational lease en financial lease

Het grote verschil tussen operational lease en financial lease is dat bij full operational lease doorgaans alle kosten zijn opgenomen in een vast bedrag per maand. Je weet steeds waar je aan toe bent en komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de bedrijfswagen. Verder komt bij operational lease de auto niet op je balans te staan. De auto wordt niet jouw eigendom. Bij financial lease komt de auto wel op je balans te staan.

Onze leasevergelijker GRATIS in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Bekijk hier onze video over operational lease

Waarom debesteleasedeal.nl?

 • Vergelijk de beste leasemaatschappijen
 • Objectief en 100% onafhankelijk
 • Alle merken en modellen
 • Gratis persoonlijk leaseadvies
 • Altijd de beste prijs én de beste voorwaarden

Bij ons zijn de beste leasemaatschappijen in Nederland aangesloten, die kloppende voorwaarden hanteren en uitstekende service verlenen. Onze ervaren lease adviseurs voorzien u van onafhankelijk advies en zijn in het bezit van het VNA Leasing Certificaat. Privé leas je via ons altijd met het Private Lease Keurmerk. Gewoon goed geregeld.

Keurmerken auto leasen