Profiteer ook van deze 5 fiscale tips
bij zakelijk leasen

Geschatte leestijd: 3,5 minuut

Zakelijk leasen fiscaal

5 fiscale tips bij zakelijk leasen

Als zelfstandig ondernemer is het mogelijk om voordelig zakelijk auto te rijden, door een auto zakelijk te leasen. Dit kan op fiscaal gebied diverse voordelen met zich meebrengen. Het is daarvoor belangrijk dat je de juiste leasevorm kiest. Wil je van optimaal fiscaal voordeel genieten, dan verdient vaak financial lease de voorkeur boven operational lease. We geven je hier 5 fiscale tips bij zakelijk leasen.

Tip 1: optimaal fiscaal voordeel bij financial lease

Wie voor het eerst kennismaakt met de leasewereld krijgt de vraag: ‘Wil je graag een financial lease deal of een operational lease deal afsluiten?’ Financial lease staat vrijwel gelijk aan een auto kopen en maandelijks aflossen. Operational lease daarentegen betekent dat je een auto huurt en deze na afloop van het contract inlevert bij de leasemaatschappij. Bij deze leasevorm word je nooit de eigenaar en geniet je nauwelijks van fiscale voordelen. Bij financial lease ben je direct economisch eigenaar en na afloop van het contract ben je eveneens juridisch eigenaar. Je geniet direct van soms aanzienlijke fiscale voordelen.

Tip 2: zakelijke leaseauto als investering fiscaal aftrekbaar

Een van de belangrijkste fiscale tips bij zakelijk leasen is dat je een zakelijke leaseauto via financieel lease als investering kunt aftrekken van je winst. Dat betekent dat je winst lager wordt en daarmee dus ook de inkomstenbelasting die je betaalt. Let op, gezien je zakelijke auto vele jaren meegaat en over een restwaarde beschikt, mag je niet alle kosten direct aftrekken in het jaar waarop je de financial lease deal aangaat. De volledige afschrijving bestaat uit de aankoopprijs exclusief btw min de restwaarde. Vaak kiezen ondernemers voor een looptijd van vijf jaar en schrijven in die periode aanzienlijk af op hun auto.

Tip 3: btw terugvorderen bij financial lease

Kies je voor financial lease, dan kun je de btw, over de aanschafwaarde, in één keer terugvorderen bij de eerstvolgende belastingaangifte. Hiermee is de btw meteen verrekend. Dit fiscaal voordeel heeft ermee te maken dat je bij het afsluiten van een financial lease deal direct economisch eigenaar van de auto bent en deze op de balans van je onderneming komt te staan. Let op, als je btw-vrijgestelde activiteiten uitvoert, is de btw-teruggaaf niet mogelijk. Bij operational lease wordt de leaseauto beschouwd als een dienst en verreken je steeds de btw over de leasebedragen per maand.

Meer over zakelijk leasen en btw lees je hier.

Tip 4: denk aan de investeringsaftrek

Een auto zakelijk leasen via financial lease betekent ook dat je een beroep kunt doen op de investeringsaftrek. Hierdoor verlaag je je winst en zul je dus minder belasting hoeven te betalen. Er bestaan diverse soorten investeringsaftrek:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Investeer je in 2020 meer dan € 2.400 in een bedrijfsmiddel, zoals een zakelijke leaseauto, dan mag je gebruikmaken van de KIA.

Energie-investeringsaftrek
Investeer je in 2020 in nieuwe bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, dan kun je een beroep doen op de energie-investeringsaftrek van 45%. Het bedrag dat je investeert dient minimaal € 2.500 te zijn. Let op, het is niet mogelijk om een beroep te doen op zowel de energie-investeringsaftrek als de milieu-investeringsaftrek.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL
Ga je in 2020 een elektrische auto zakelijk leasen, dan kun je een beroep doen op 13,5% milieu-investeringsaftrek (MIA) tot een maximum bedrag van € 40.000. Voor een elektrische auto met zonnepanelen op het dak met minimaal 1 kilowattpiek vermogen, een waterstofauto en een elektrische bestelauto heb je recht op 36% MIA tot een maximum bedrag van € 75.000. Voor een waterstofauto geldt voor 75% van de investering de VAMIL; de willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Tip 5: restwaardewinst

Een financial leasecontract biedt veel fiscale voordelen. Bij financial lease kun je, door je auto extra goed te onderhouden, ervoor zorgen dat deze aan het einde van het leasecontract een hogere restwaarde heeft dan vooraf is ingeschat. Door bij het aflopen van het contract deze hogere restwaarde te verrekenen met het vooraf ingeschatte bedrag zorg je voor een restwaardewinst.

Vind ook jouw ideale lease deal!
Hoewel financial lease de meeste fiscale voordelen biedt, hoeft dat niet te betekenen dat dit in jouw situatie de beste oplossing is. Neem gerust contact met ons op om jouw ideale lease deal te vinden, die past bij de wensen van je bedrijf. Wij geven onafhankelijk leaseadvies, geheel gratis en vrijblijvend.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder leaseadviseur

Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws