Bijtelling: wat is het nu eigenlijk?
Wij leggen het voor je uit.

Leestijd: 2 minuten

Wat is bijtelling

Wat is bijtelling?

Rijd je in een auto van de zaak? Of heb je als ondernemer een leasewagen of een bedrijfswagen? Dan moet je rekening houden met bijtelling. Als je namelijk met deze auto meer dan 500 km privé per jaar rijdt, dien je bijtelling te betalen. De bijtelling is een belastingmaatregel van de overheid. De privékilometers die je maakt worden namelijk gezien als ‘loon in natura’. Ook over deze inkomsten dien je belasting te betalen. Kort gezegd, bijtelling is de belasting die je betaalt over het privégebruik van je leaseauto of auto van de zaak.

Bijtelling, hoe werkt dat?

Hoeveel je aan bijtelling betaalt, is afhankelijk van diverse factoren. Rijd je een volledig elektrische emissie vrije auto zoals volledig elektrische of een auto op waterstof, dan geldt er een percentage van 4% tot een fiscale waarde van € 50.000,-. Voor de fiscale waarde boven de € 50.000,- en voor alle overige voertuigen geldt 22%.

Bij een jong gebruikte / occasion lease kan het bijtelling percentage afwijken. Dit heeft te maken met alle veranderingen van de afgelopen jaren. Wil je weten welk bijtellingpercentage een jong gebruikte auto heeft? Dan kan je dit opvragen bij het RDW. Uiteraard kun je hiervoor ook contact opnemen met debesteleasedeal.nl.

Voorbeeld bijtelling berekenen

Je rijdt als werknemer een leaseauto met een cataloguswaarde van € 45.000 en je rijdt meer dan 500 kilometer privé per jaar. Er zal dan bijtelling betaald moeten worden. In dit voorbeeld gaat we uit van een uitstoot vrije auto. Dit betekent dat je 4% bijtelling betaalt. Verder val je binnen de belastingschijf van 38,10%. De bijtelling wordt dan als volgt berekend:

  • 4% van € 45.000 = € 1800 per jaar/ € 150,00 per maand
  • 38,10% van € 150,00 = € 57,15
  • Minder heffingskorting € 17,00
  • 12 x € 74,15 = € 889,80

Je zult in deze situatie dus € 889,80 per jaar aan bijtelling moeten betalen.

Wie betaalt bijtelling?

Iedereen die een auto van de zaak rijdt en per kalenderjaar meer dan 500 kilometers privé rijdt betaalt verplicht bijtelling. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen werknemers en ondernemers. Dus ook als jij als werknemer in een auto van je werkgever rijdt, moet je bijtelling betalen. Ook als het om een leaseauto gaat, is deze regeling van toepassing. Alleen als er sprake is van een privé leaseauto, dan betaal je geen bijtelling. Deze auto wordt niet gezien als onderdeel van het inkomen. Verder maakt de Belastingdienst geen onderscheid tussen de verschillende soorten ondernemingsvormen.

Hoe kan ik bijtelling voorkomen?

Je kunt bijtelling alleen maar voorkomen als je kunt bewijzen dat je per kalenderjaar minder dan 500 km privé hebt gereden met je zakelijke wagen. Je dient hiervoor een ‘Verklaring geen privégebruik zakelijke auto’ in te dienen bij de Belastingdienst. Om inzicht te verschaffen in hoeveel zakelijke en privékilometers je per jaar rijdt, houd je een kilometerregistratie bij. Je kunt dit handmatig doen, maar het is gemakkelijker om hiervoor een automatisch rittenregistratiesysteem te gebruiken, ook wel track and trace genoemd.

Let op: voordeel voor elektrische auto’s vervalt

Het is belangrijk om te weten dat het fiscaal voordeel met betrekking tot de bijtelling voor elektrische auto’s per 2021 vervalt. Hoe de regelgeving daarna er uit gaat zien is nog onbekend. Het percentage van 4% bijtelling geldt vanaf 2019 enkel voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 50.000. Heeft jouw auto een hogere waarde? Dan betaal je een gecombineerd percentage. Dit dient als overgangsregeling.

Bel: 050 – 205 78 99

Direct persoonlijk advies over jouw mobiliteitsvraagstuk.

Direct offerte aanvragen

Je ontvangt altijd de beste lease deal.

Waarom anderen voor ons kiezen

  • Expert in zakelijke lease
  • 40 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Misschien ook interessant om te lezen

Shortlease zakelijk

Operational lease