Auto kopen of leasen? Wij zetten de
voor- en nadelen op een rij voor je

Geschatte leestijd: 4 minuten

Is zakelijk leasen voordelig

Is zakelijk leasen écht voordelig?

Waarom is zakelijk leasen onder ondernemers zo populair? Is zakelijk leasen nu écht zo voordelig? Dat hangt van vele factoren af. Normaal gesproken is een auto kopen voordeliger, maar daar zitten voor jou als ondernemer ook nadelen aan. Is het bijvoorbeeld wenselijk om in een keer een groot bedrag uit te geven aan een representatieve en betrouwbare auto? En hoe zit het met de andere risico’s die je loopt als ondernemer als je een auto koopt? In dit artikel vergelijken we lease t.o.v. een koop.

Ben je afhankelijk van een zakelijke auto?

Is het succes en de groei van je onderneming sterk afhankelijk van hoe mobiel je bent? Dan is een auto van de zaak een noodzaak. De vraag is nu: ‘Hoe ga je deze auto financieren?’ Het nadeel van een auto aanschaffen, is dat het ineens een gat slaat in jouw liquide middelen. Als je daarnaast ook nog andere investeringen in je zaak moet doen en verzekerd wilt zijn van voldoende liquide middelen, om bijvoorbeeld de lopende rekeningen te kunnen betalen, dan is een auto kopen niet aantrekkelijk. Dit is dan ook een reden dat veel ondernemers, kiezen voor een zakelijke auto leasen.

Is zakelijk leasen wel voordelig?

Aan leasen kleeft het idee dat het duur is. Het is waar dat je meestal uiteindelijk meer geld kwijt bent wanneer je een auto gaat leasen. Toch is het belangrijk om dit te nuanceren. Wanneer je op een goed doordachte manier zakelijk gaat leasen, kun je hier ook juist op diverse fronten voordeel van hebben. Kies je voor het nieuwste model leaseauto van een duur merk, dan zul je beslist meer geld kwijt zijn, dan een instapmodel. Je kan ook kiezen om een jong gebruikte auto te leasen (lees hier meer over occasion lease), deze kun je tegen een laag maanbedrag zakelijk leasen. Als je je goed laat adviseren en een leaseauto kiest die past bij je budget, is voordelig zakelijk leasen zeker mogelijk.

Onderhoud en reparaties

Om lang van jouw auto te genieten is regelmatig onderhoud nodig. Hoeveel kost dat? Heb je een type auto op het oog, dan kun je nagaan wat je hiervoor ongeveer kwijt bent aan onderhoud. Deze kosten worden ook doorberekend in een leasecontract. Hoe zit het met schade en onverwachte gebreken? Bij een eigen koopauto zul je zelf voor deze kosten opdraaien. Heb je veel pech? Dan zijn dit altijd onverwachte financiële tegenvallers. Kies je voor een operational leasecontract, dan zijn deze kosten in het maandtarief verwerkt. Je komt nooit voor onaangename verrassingen te staan en betaalt niet meer dan vooraf afgesproken. Ook vervangend vervoer is vaak geregeld. Hiermee creëer je een stukje zekerheid.

Hoeveel zekerheid biedt zakelijk leasen?

Let op, want er bestaan verschillende leasevormen. De leasevorm die jou als ondernemer het meeste gemak en zekerheid geeft, is full operational lease. Je weet precies wat je elke maand moet betalen, zonder bijkomende en onverwachte kosten. Bij financial lease moet je wel rekening houden met bijkomende kosten, waaronder de onderhoud, reparatiekosten, verzekeringen en belastingen. Bij het zoeken naar de juiste leasevorm kan financial lease goedkoper lijken dan operational lease. Vergeet dan niet dat hier extra kosten bij komen. Het voordeel van financial lease is dat je wel aanspraak kunt maken op vele fiscale voordelen.

Zorg voor een financiële marge

Wil je graag een auto zakelijk leasen, dan is het slim om bij het bepalen van je leasebudget een financiële marge in te bouwen. Je zult een aantal rekensommetjes moeten maken om te bepalen of zakelijk leasen voordelig is en welke leasevorm voor jou het gunstigste is. Houd daarbij rekening met het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, de brandstof, verzekeringen, wegenbelasting, fiscale voordelen, schattingen van eventuele onderhoudskosten en reparaties, etc. Het is essentieel dat je een reëel beeld hebt van wat het gaat kosten, zodat je een weloverwogen besluit neemt.

Wat is nu echt het voordeligste?

Het is lastig om vooraf volledig in te schatten wat de voordeligste keuze voor jou is, omdat er zoveel factoren een rol spelen en er zich onvoorziene situaties kunnen voordoen. Denk aan stijgingen van de brandstofprijzen, onverhoopte schade door aanrijdingen, financiële tegenslagen binnen je onderneming, etc. Je zult een middenweg moeten zoeken tussen een schappelijk leasebedrag, de voorwaarden waaraan je auto moet voldoen, gemak en zekerheid.

Wil je persoonlijk advies hierover? De mobiliteitsadviseurs van debesteleasedeal.nl denken graag met je mee. Neem hier contact met ons op voor onafhankelijk en kosteloos advies. Wij gaan graag op zoek voor jou om de beste leasedeal te realiseren!

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Team Debesteleasedeal

Ons team staat voor je klaar. Vragen? Bel ons gerust op 085 – 023 09 50 of stuur een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws