Je eerste leaseauto: waar moet ik eigenlijk op letten?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Eerste zakelijke auto leasen

Je eerste leaseauto? Tips voor waar je aan moet denken

Je eerste leaseauto, dat is een mijlpaal. Het is tegelijkertijd ook een nieuw avontuur. Wat is precies jouw situatie? Ga je als zelfstandig ondernemer je eerste leaseauto uitzoeken. Of mag je van je werkgever je eerste leaseauto gaan kiezen? Daar zit een verschil tussen. Daarom geven we je hier kort enkele belangrijke tips voor waar je aan moet denken bij een eerste leaseauto zowel in het geval van een eerste leaseauto als ondernemer als in het geval van een eerste leaseauto als werknemer.

Je eerste leaseauto als zelfstandig ondernemer

Ben je een zelfstandig ondernemer of zzp’er, dan is het misschien belangrijk dat je mobiel bent om bij je klanten langs te gaan. Een auto van de zaak aanschaffen? Dat slaat een gat in je budget. Een alternatief om een auto van de zaak te financieren, is een auto leasen. De belangrijkste beslissing die je moet maken bij het uitkiezen van je eerste leaseauto is of je wel of niet de eigenaar wilt worden van de auto. Kort gezegd, kies je voor operational lease of voor financial lease?

1. Je eerste leaseauto via operational lease

Kies je voor deze leasevorm, dan blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Aan het einde van de leasetermijn lever je de auto in en kun je bijvoorbeeld weer een nieuwe auto uitzoeken. Het voordeel van operational lease is dat je een vast bedrag per maand betaalt, zonder onverwachte extra kosten. Alle kosten, behalve de brandstof, zijn bij de prijs inbegrepen. Je kiest in dit geval dus voor gemak en vooral voor veel zekerheid. Je kunt deze leaseauto dus gemakkelijk budgetteren.

2. Je eerste leaseauto via financial lease

Wil je als ondernemer graag investeren in een auto van de zaak en genieten van fiscale voordelen, dan kies je voor financial lease. De leaseauto komt direct na het tekenen van het contract op de balans te staan en aan het einde van de leasetermijn is de auto volledig jouw eigendom. Wel moet je bij deze leasevorm er rekening mee houden dat je veel zaken zelf moet regelen en betalen, zoals onderhoud, belastingen en verzekeringen. Je weet dus van tevoren nooit exact wat je per maand kwijt bent aan je auto.

Je mag van je werkgever een leaseauto kiezen.

Je eerste leaseauto uitzoeken; dat is leuk en mooi moment. Je werkgever heeft vaak een leasebedrag per maand (ook wel leasebudget genoemd) vastgesteld, waarvoor je een auto mag uitzoeken. Hoe ga je dan op zoek naar een passende leaseauto? Zet eerst eens op een rij wat voor jou echt belangrijk is aan een leaseauto. Met die criteria kun je vervolgens gerichter zoeken en vergelijken. Daarvoor ben je bij de onafhankelijke leasevergelijker van debesteleasedeal.nl aan het juiste adres. We geven je hier ook nog enkele tips, waarmee je meer kunt halen uit je leasebudget:

1. Let op de looptijd van het leasecontract

Houd er rekening mee dat het maandelijkse leasetarief doorgaans lager wordt als je voor een langere looptijd kiest. Zo kun je misschien een luxer model leasen als je in plaats van een looptijd van 48 maanden, een looptijd van 60 maanden kiest. Shortlease kent doorgaans contracten met looptijden vanaf 1 maand. Wat is er in jouw situatie mogelijk en wenselijk?

2. Een eigen bijdrage een optie?

Ben je helemaal verliefd geworden op een mooie leaseauto, maar valt deze net buiten het leasebudget van je werkgever? Dan is het soms mogelijk om het bedrag te verhogen en per maand een eigen bijdrage te betalen.

3. Meer auto voor minder geld met een occasion

Occasion leaseauto’s zijn auto’s die niet helemaal splinternieuw zijn. Het zijn nog steeds jonge, betrouwbare auto’s. Het leasetarief ligt daarentegen lager dan de gloednieuwe variant. Je kunt op deze manier voor een auto kiezen, die binnen je budget ligt, maar die wel luxer is uitgerust. Een ander voordeel is dat deze leaseauto direct of zeer snel beschikbaar is.

Houd rekening met de bijtelling

Bij het financiële plaatje van je eerste leaseauto moet je ook rekening houden met de bijtelling. Rijd je de leaseauto alleen zakelijk? Dan betaal je geen bijtelling. Je mag in dat geval maximaal 500 km per jaar privé rijden. Let op, want je moet alle kilometers registeren om te bewijzen dat het om zakelijke kilometers gaat en dus om maximaal 500 privékilometers. Kies je ervoor om je leaseauto ook privé te rijden? Dan betaal je bijtelling. In 2021 gelden de volgende bijtellingpercentages:

Brandstofauto’s en hybride auto’s
22% bijtelling.

Elektrische auto’s en andere auto’s zonder CO2 uitstoot
12% bijtelling over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde van de auto. Daarboven betaal je 22% bijtelling.

Let op: soms vraagt een werkgever een eigen bijdrage voor je leaseauto. In dat geval kan, afhankelijk van de voorwaarden van de werkgever, de eigen bijdrage in mindering worden gebracht op de bijtelling.

Uitzondering: lagere bijtelling voor je eerste elektrische leaseauto

Wanneer je kiest voor een elektrische auto die tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020 een tenaamstelling kreeg of wanneer je een elektrische occasion kiest uit deze tijdspanne, dan kun je je voordeel doen met een lagere bijtelling. Er geldt dan namelijk de bijtelling die op de datum van de eerste registratie geldig was. Dit tarief is gedurende 60 maanden gekoppeld aan deze auto. Hoe lang je van deze lagere bijtelling kunt profiteren, hangt daarom af van de datum van de eerste tenaamstelling. Na de 60 maanden, gelden de bijtellingsregels van dat moment.

Hulp nodig met je eerste leaseauto kiezen?

Neem dan hier contact met ons op en vuur je vragen af op onze onafhankelijke lease-experts. Via onze handige onafhankelijke leasevergelijker heb je snel jouw beste leasedeal gevonden. Deze service volledig kosteloos!

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Wim van Essen lease adviseur

Wim van Essen | Partner & Lease Adviseur

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 085 – 023 09 50 of stuur mij een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws