Wat is het verschil tussen
financial lease en operational lease?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Financial lease vs. operational lease

Financial lease vs. operational lease

Een auto staat voor vrijheid. Je kunt heerlijk overal naartoe rijden wanneer jij maar wilt of wanneer dat nodig is voor je werk of je eigen zaak. Is een auto eigenlijk onmisbaar geworden in jouw dagelijkse leven? Dan kan een auto leasen een goed idee zijn. Wie zich begint te verdiepen in de complexe wereld van autolease is mogelijk al gauw het spoor bijster. Er zijn zoveel leasevormen, zoveel uiteenlopende contractvoorwaarden, modellen, aanbieders, … We beginnen bij het begin door hier financial lease en operational lease, verder toe te lichten.

Wat wil je precies; een auto ‘financieren’ of ‘huren’?

We willen hier graag het proces van het auto leasen van een geschikte auto voor je vereenvoudigen. De belangrijkste vraag is of je wilt dat de leaseauto na afloop van het leasecontract jouw eigendom wordt of dat je hem graag inlevert om eventueel weer een nieuw model te leasen? Is het jouw bedoeling om te investeren in een auto, zodat deze straks geheel van jou is? Dan is financial lease voor jou de perfecte leasevorm. Is het de bedoelding om voor een bepaalde tijd een auto te rijden zonder zorgen en met vaste kosten per maand en om deze vervolgens gewoon weer in te leveren? Dan moet je op zoek gaan naar een goede operational leasedeal.

Uitgelicht: financial lease

Als we het leasen op deze manier bekijken, dan mogen we stellen dat financial lease eigenlijk een manier is om een auto te financieren. Dankzij financial lease hoef je niet ineens een groot bedrag neer te tellen, zoals bij de aanschaf van een auto. De maandelijkse leasebedragen gelden als aflossing. In de tussentijd ben je economisch eigenaar. Dit impliceert dat kosten voor verzekeringen, wegenbelasting, reparaties en onderhoud voor jouw rekening komen. Na afloop van de leasetermijn word je eveneens de juridische eigenaar en is de auto volledig van jou. Na het tekenen van het leasecontract wordt de leaseauto tot je vermogen gerekend en komt op de balans van je onderneming te staan. Met als voordeel dat je geniet van diverse fiscale voordelen.

Financial lease in het kort:

  • Je wordt uiteindelijk eigenaar van de auto.
  • De leaseauto komt op de balans van je zaak te staan.
  • Geniet van diverse aantrekkelijke fiscale voordelen.
  • Je bent verantwoordelijk voor onderhoud en verzekeringen.

Uitgelicht: operational lease

Binnen dit daglicht mogen we operational lease vergelijken met het huren van een auto, maar dan op de lange termijn. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, waar alle kosten in zijn mee berekend. Per aanbieder en per contract kunnen hier enkele kleine verschillen in bestaan, bijvoorbeeld voor wat betreft pechhulp en vervangend vervoer. Je komt daarentegen nooit voor verrassingen te staan als het gaat om onderhoud- en reparatiekosten en ook verzekeringen en de belasting zijn inclusief. De auto wordt echter nooit jouw eigendom. Als het leasecontract afloopt, lever je de auto in. Kies je voor deze leasevorm, dan komt de auto niet op de balans van je zaak te staan en kun je geen aanspraak maken op de bijbehorende fiscale voordelen. Hoef je niet persé een nieuwe auto te rijden en lease je liever tegen een iets lager tarief? Dan is occasion lease tegen de voorwaarden van operational lease wellicht een goede optie.

Operational lease in het kort:

  • Je levert de auto aan het einde van het contract in.
  • De leaseauto komt niet op de balans van je zaak.
  • Je betaalt steeds een vast bedrag per maand.
  • Alle kosten (excl. brandstof) zijn inbegrepen.

Financial lease vs. operational lease

Voor beide leasevormen is wel wat te zeggen. De vraag is nu wat het beste past in jouw situatie. Daarvoor is het belangrijk om goed door te rekenen wat beide leasevormen financieel voor je betekenen. De kosten hangen uiteraard ook af van naar welk soort model leaseauto jouw voorkeur uitgaat en welke extra’s je wenst. Wist je dat het ook mogelijk is om een jonge tweedehands auto te leasen om de kosten te drukken? Er is veel mogelijk als het gaat om autolease. Voor vrijwel elk budget is er wel een lease-oplossing voorhanden. De lease-experts en mobiliteitsadviseurs van debesteleasedeal.nl staan graag voor je klaar met raad en daad. Neem hier gerust eens contact met ons op, dan bekijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Video: het verschil tussen financial lease en operational lease

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Team Debesteleasedeal

Ons team staat voor je klaar. Vragen? Bel ons gerust op 085 – 023 09 50 of stuur een e-mail.

Financial lease offerte aanvragen