Zakelijk leasen en de btw:
hoe zit dat eigenlijk?

Leestijd: 3 minuten

Zakelijk leasen en btw

Zakelijk leasen en btw: zo zit het

Droom je al weg bij het idee van het zakelijk auto leasen? Heerlijk is dat en wat een gemak. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten als ondernemer? Komt er niet veel administratieve rompslomp bij kijken? Je wilt ook graag weten hoe het fiscaal allemaal in elkaar steekt. Hoe zit het bijvoorbeeld met zakelijk leasen en btw? Dat lees je hier.

Financial lease en btw: hoe zit dat?

Wanneer je een financial leasecontract afsluit voor een zakelijke wagen krijg je te maken met btw. Is het in jouw geval zo dat je ondernemer bent voor de btw en dat je jouw activiteiten als ondernemer belast met btw, dan mag je de btw op je inkopen terugvorderen. Kies je voor een leasewagen via financial lease, dan ‘koop’ je als het ware een auto in. Je bent direct economisch eigenaar en na de leasetermijn ben je ook juridisch eigenaar. Doorgaans betekent dit dat je bij aanvang van het contract direct btw betaalt over het complete leasebedrag.

Financial lease; een btw-belaste levering

Het afsluiten van een financial leasedeal wordt door de Belastingdienst gezien als een ‘btw-belaste levering’. Dit houdt in dat er sprake is van btw-heffing aan het begin van de leasetermijn over het volledige leasebedrag. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Direct bij het ter beschikking stellen van de auto zijn kosten voor gebruik, onderhoud en verzekering en het risico van waardeverandering voor degene die de auto leaset.
  • De leasende partij mag op elk moment de overblijvende leasetermijnen voldoen om zo eveneens juridisch eigenaar van de auto te worden. Alleen op deze wijze kan de overeenkomst eenzijdig beëindigd worden.

Zakelijk financial lease en btw terugvorderen

De btw die je betaalt bij het afsluiten van een zakelijk leasecontract via financial lease kun je terugvragen bij de aangifte van je omzetbelasting. De meeste ondernemers doen één keer per kwartaal aangifte van hun omzetbelasting. Je berekent dan de btw over je eigen omzet. Omdat je deze btw in het afgelopen kwartaal in rekening hebt gebracht bij je klanten, dien je nu dit bedrag af te dragen aan de fiscus. De btw die je zelf betaald hebt over de inkopen die je hebt gedaan in het betreffende kwartaal, trek je af van de btw die je af moet dragen. Hieronder valt dus ook het volledige btw-bedrag van je zakelijke financial leaseauto. In de volgende kwartalen kun je dus geen btw meer terugvorderen over de leasetermijnen, maar wel over de overige kosten, zoals brandstof en onderhoud.

Zakelijk leasen en btw-vrijgestelde activiteiten

Het kan ook zijn dat je als ondernemer btw-vrijgestelde activiteiten uitvoert. Hoe zit het dan met zakelijk leasen en btw? In dat geval is het niet mogelijk om de btw die de leasemaatschappij in rekening brengt over je leaseauto terug te vorderen. Voorbeelden van btw-vrijgestelde activiteiten zijn; medische beroepen, onderwijs, uitvaartsector en beroepen op het gebied van welzijnswerk. Daarnaast zijn er ook ondernemers die zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde activiteiten uitoefenen. In die situatie is de btw op de rekening van de leasemaatschappij deels aftrekbaar. Als je de leaseauto alleen voor je btw-belaste activiteiten inzet, mag je de btw echter helemaal aftrekken.

Wat als ik mijn zakelijke leaseauto ook privé gebruik?

De btw is een zakelijke belasting. Gebruik je de leaseauto ook privé, dan is dat deel van de btw niet aftrekbaar. Je moet dan tijdens de laatste afgifte van het jaar een correctie doorvoeren met betrekking tot de al afgetrokken btw. Deze btw-heffing bedraagt normaal gesproken 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Het is eveneens mogelijk om de btw-heffing voor het privégebruik te berekenen op grond van de werkelijke verhouding tussen de zakelijke en privékilometers. Dat is aan te raden als je in verhouding weinig privékilometers maakt. Op die manier zal er per saldo een groter gedeelte van het volledige btw-bedrag aftrekbaar zijn.

Zakelijk leasen, operational lease en btw; hoe zit dat dan?

Het kan ook zijn dat je als ondernemer voor een operational leasecontract kiest. In dat geval word je nooit de eigenaar van de auto. Deze blijft eigendom van de leasemaatschappij. Financial lease kun je zien als een ‘lening’ en operational lease als ‘huur’. In het geval van operational lease wordt je leaseauto beschouwd als een dienst. Je kunt dan steeds de btw, die over de maandelijkse leasebedragen wordt verrekend, terugvorderen.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder leaseadviseur

Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.

Samenwerkingen en in de media