Zakelijk leasen en
de Belastingdienst: hoe zit het?

Leestijd: 4 minuten

Zakelijk leasen Belastingdienst

Zakelijk leasen en de Belastingdienst

Ga je binnenkort een zakelijke auto leasen, dan is het belangrijk dat je een leasedeal vindt die bij je past. Je gaat op zoek naar een leaseauto die aan jouw wensen voldoet en binnen je budget past. Ook is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de leasemaatschappij. Je krijgt echter met nog een partij te maken en dat is de Belastingdienst. Hoe zit dat? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij zakelijk leasen en de Belastingdienst?

Autorijden en belastingen

Autorijden betekent altijd belasting betalen, zowel als particulier als ondernemer. Iedereen betaalt belastingen, zoals accijns op de brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Als zakelijke rijder krijg je, als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, ook te maken met een extra belasting. Dit is de zogeheten bijtelling. In dit geval wordt een percentage van de cataloguswaarde van je leaseauto opgeteld bij je belastbare inkomen. Dit zorgt ervoor dat je meer belasting moet betalen. Al eens nagedacht over zakelijk elektrisch leasen? Hiervoor gelden soms andere regels!

Hoe hoog is de bijtelling in 2020?

De bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto en van de CO2-uitstoot. Voor nieuwe auto’s op benzine, diesel of voor hybride auto’s betaal je in 2020 een bijtellingspercentage van 22%. Rijd je een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde tot € 45.000, dan betaal je in 2020 8% bijtelling. Beschik je over een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde boven dit drempelbedrag, dan betaal je 22% bijtelling over de meerprijs.

Mag ik de kosten van mijn leaseauto aftrekken?

Welke kosten je fiscaal mag aftrekken, hangt van jouw situatie af. Voor welke leasevorm kies je? Financial lease of operational lease? Deze keuze heeft consequenties met betrekking tot de Belastingdienst.

Financial lease

Kies je voor financial lease, dan behoort de auto tot het vermogen van jouw zaak en zijn alle financiële risico’s voor jouw rekening. Tijdens de leasetermijn kun je jaarlijks afschrijven. Hierdoor wordt je winst lager en betaal je minder belasting. Je kunt mogelijk ook een beroep doen op de investeringsaftrek om je winst te verlagen, om zo minder belasting te hoeven betalen. De aflossingen tijdens de leaseduur zijn niet aftrekbaar, maar de volgende kosten kun je wel fiscaal aftrekken:

  • Rente tijdens de leasetermijnen
  • Kosten voor onderhoud
  • Kosten voor reparatie
  • Overige autokosten

Operational lease

Kies je voor operational lease, dan valt de auto niet onder het vermogen van je zaak. Dit is vergelijkbaar met huur. Je betaalt maandelijks een leasebedrag. Alle leasekosten en gebruikskosten voor de auto kun je aftrekken. Het verschil met financial lease is dat je geen afschrijvingen kunt doen op de waarde van je auto. Daarnaast kun je ook geen beroep doen op de investeringsaftrek om je belastbare winst te verlagen.

Financial lease en afschrijvingen

Bij financial lease kun je je belastbare winst dus verlagen dankzij de afschrijvingen, zodat je minder belasting betaalt. Je zet je auto op de balans en maakt een inschatting van de gebruiksduur en de restwaarde. Vervolgens verdeel je het verschil tussen de aanschafprijs en de restwaarde in gelijke bedragen over de gebruiksduur. Je schrijft elk jaar hetzelfde bedrag af. Als startende ondernemer mag je van de Belastingdienst ook willekeurig afschrijven op investeringen waarvoor je recht hebt op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je hoeft je dan niet aan het jaarlijkse vaste bedrag te houden. Je bepaalt zelf welke afschrijving jou het beste uitkomt. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je eerder de belastingteruggave over je afschrijving ontvangt of de afschrijving zodanig over de jaren verspreidt dat je teruggaaf zo hoog mogelijk is.

Zakelijk leasen en btw

Ben je als ondernemer btw-plichtig, dan mag je de betaalde btw over de aanschafprijs (financial lease) of huurprijs (operational lease) terugvragen via je je periodieke btw-aangifte. Je moet hierbij wel op de volgende punten letten:

  • Voor het terugvragen van btw dien je alle bonnen met betrekking tot je auto goed te bewaren.
  • Vergeet niet dat bij het verkopen van je auto, je de ontvangen btw moet afdragen.
  • Bij enkel zakelijk gebruik van de auto, mag je alle btw aftrekken.
  • Gebruik je de auto ook privé, dan moet je voor het terugvragen van de btw de privéritten verrekenen met de zakelijke ritten.

Meer weten over zakelijk leasen?

Aarzel dan niet en neem hier contact met ons op. We geven je graag onafhankelijk en kosteloos advies bij het vinden van de beste leasedeal in jouw situatie! Je kunt rekenen op echte experts op het gebied van zakelijke lease.

Deel dit artikel via:

Ga ook voor de beste deal.

Waarom anderen voor ons kiezen.

  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Lease altijd met de beste voorwaarden
  • Ontvang gratis de beste lease deal

Erik helpt je graag verder.

Medewerker Erik DrentHeb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.