Een zakelijke auto leasen als
werknemer, wat zijn de gevolgen?

Leestijd: 2 minuten

Een zakelijk auto leasen als werknemer

Zakelijk leasen als werknemer

Wat leuk een nieuwe baan! Of heb je misschien promotie gekregen? Dat kan interessante voordelen brengen. Wat als je werkgever je een auto van de zaak aanbiedt? Dat klinkt mooi, maar vergeet niet dat hier voor jou als werknemer ook consequenties aan verbonden zijn. Hoe pakt dit financieel voor je uit? Hier ben je op de juiste plek voor meer informatie over waar je op moet letten bij zakelijk auto leasen als werknemer.

Zakelijk leasen als werknemer en de Belastingdienst

Wanneer je als werknemer een zakelijke leaseauto krijgt gaat de Belastingdienst er vanuit dat je deze ook privé gaat gebruiken. Dit betekent dat je van een voordeel geniet ten opzichte van werknemers die een privéauto rijden. Daarom heeft een zakelijke leaseauto als werknemer financiële consequenties. Je werkgever dient een deel van de waarde van de auto bij je salaris op te tellen. Dit heet bijtelling. De hoogte van dit bedrag is een bepaald percentage van de cataloguswaarde, dit kan afwijken afhankelijk van de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken.

Ik wil geen bijtelling betalen

Wil je helemaal geen bijtelling betalen? Dan moet je onder de 500 privékilometers per jaar blijven. Dien daarvoor het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’ in bij de Belastingdienst. Je moet wel kunnen bewijzen dat je de 500 km grens niet overschrijdt door een sluitende rittenregistratie bij te houden.

Een alternatief: kies voor een privé leaseauto

Een andere manier om bijtelling te vermijden, is door zelf als werknemer een privé leasecontract af te sluiten. Je kunt deze private leaseauto dan gewoon voor je werk gebruiken, zonder dat daar bijtelling bij komt kijken. In dit geval kan je werkgever je een reiskostenvergoeding betalen voor de zakelijke kilometers die je maakt. Het gaat hier om de door de Belastingdienst vastgestelde onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer.

Zakelijk of privé een auto leasen als werknemer?

Wat voor jou financieel het meest aantrekkelijk is, hangt van veel factoren af. Denk daarbij aan factoren als het aantal zakelijke en privé kilometers dat je per jaar rijdt, de waarde van de auto die je wenst te rijden en de eventuele maandelijkse onkostenvergoedingen die je werkgever betaalt. Wil je hier graag meer over weten? Vraag dan hier onafhankelijk en gratis advies aan bij een van onze mobiliteitsadvieuers.

Deel dit artikel via:

Ga ook voor de beste deal.

Waarom anderen voor ons kiezen.

  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Lease altijd met de beste voorwaarden
  • Ontvang gratis de beste lease deal

Vragen? Erik helpt je graag verder.

Medewerker Erik DrentHeb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.