Is zakelijk leasen fiscaal
aftrekbaar of niet?

Leestijd: 3 minuten

Zakelijk leasen kosten aftrekbaar

Is zakelijk leasen fiscaal aftrekbaar of niet?

Hoe zit het nu met een leaseauto en aftrekposten? Kun je de kosten die je als ondernemer maakt voor een zakelijke leaseauto fiscaal aftrekken? Op de eerste plaats is het belangrijk om te kijken naar de leasevorm. Deze bepaalt namelijk of je de leasekosten wel of niet kunt aftrekken. Voor een zakelijke leaseauto via financial lease gelden andere regels dan voor een leaseauto via operational lease. Hoe dat zit? We vertellen je er in dit artikel alles over.

Financial lease en inkomstenbelasting

Wanneer je een zakelijke auto leaset via financial lease, dan wil dat zeggen dat je economisch eigenaar bent van de auto en deze tot het vermogen van je zaak behoort. Je zet de leaseauto op de balans van je onderneming. De kosten voor je auto zijn daardoor fiscaal aftrekbaar. Denk daarbij aan de afschrijvingen die je doet tot aan de verwachte restwaarde, rente over de leasetermijnen, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud en reparaties, brandstof en motorijtuigenbelasting. Kort gezegd, vrijwel alle kosten die je maakt voor je leaseauto zijn fiscaal aftrekbaar. Het is soms ook mogelijk om een beroep te doen op de investeringsaftrek. Je verlaagt hiermee je belastbare winst, waardoor je zakelijk minder belasting betaalt.

Operational lease en inkomstenbelasting

Bij operational lease is het een ander verhaal. Je bent nu niet de economische eigenaar van de auto. Je kunt het beter vergelijken met een auto huren. Je betaalt in dit geval maandelijks een vast leasebedrag aan de leasemaatschappij. Dit houdt in dat je leaseauto niet op de balans komt en niet tot het vermogen van je zaak wordt gerekend. Je kunt daarom niet afschrijven op de waarde van de auto en je kunt ook geen beroep doen op de investeringsaftrek. Je maandelijkse facturen voor je zakelijke leaseauto zijn wel aftrekbaar van de winst van je zaak, evenals de gebruikskosten.

Let op voor uitzonderingen

In sommige gevallen kan de Belastingdienst bepalen dat de kosten voor je leaseauto niet aftrekbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer het om een leaseauto gaat die niet voor zakelijke doeleinden wordt ingezet. Een zakelijke leaseauto is bijvoorbeeld niet bedoeld voor familieleden die niet werkzaam zijn binnen het bedrijf. Een niet-meewerkend familielid mag niet zomaar kosteloos van de auto gebruikmaken. Stel je een leaseauto ter beschikking aan een medewerker, ben je er dan ook van bewust dat deze bij meer dan 500 privékilometers per jaar, bijtelling moeten betalen. Dit heeft echter voor jou als ondernemer geen gevolgen voor de fiscale aftrekposten.

Hoe zit het met btw en zakelijke lease?

Is jouw onderneming btw-plichtig? Dan mag je bij financial lease de btw terugvragen. Wanneer je dit bedrag terugkrijgt, hangt af van of je je aangifte per maand of per kwartaal doet. Gezien je het btw-bedrag in één keer terugvordert, is alle btw daarmee verrekend. Je betaalt daarom geen btw meer over de maandelijkse leasebedragen. Bij operational lease betaal je wel gewoon elke maand btw over de leasefactuur.

We hopen dat we je meer duidelijkheid hebben kunnen geven over de mogelijkheden van fiscale aftrekposten bij zakelijk leasen. Wil je meer weten over zakelijk leasen of heb je vragen in het verlengde van dit artikel? Neem dan gerust contact met een van onze mobiliteitsadviseurs op. We beantwoorden graag persoonlijk jouw vragen.

Deel dit artikel via:

Ga ook voor de beste deal.

Waarom anderen voor ons kiezen.

  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Lease altijd met de beste voorwaarden
  • Ontvang gratis de beste lease deal

Erik helpt je graag verder.

Medewerker Erik DrentHeb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.