Zakelijk auto leasen in 2021: wat verandert er voor mij?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zakelijk leasen in 2021

Zakelijk leasen in 2021

De autoleasewereld is bij uitstek een branche die onderhevig is aan vele veranderingen in de regelgeving. Wij begrijpen dat het voor jou als ondernemer geen dagelijkse materie is. Daarom houden wij je op de hoogte in onze blogs! In deze blog: wat moét je weten over zakelijk auto leasen in 2021?

De verschillende leasevormen

Even terug naar nul. Je wilt een bedrijfsauto. Je moet altijd kijken naar een passende manier van autorijden voor jouw budget. Ben je een startende ondernemer? Of wil je jouw bedrijf mee laten groeien met de vraag naar jouw diensten, maar heb je niet de liquide middelen klaarliggen om een nieuwe bedrijfsauto aan te schaffen? Of wil je dit geld liever steken in andere manieren om je bedrijf te laten groeien? Dan kun je beter een auto leasen dan kopen. Je doet dan namelijk niet in een keer een uitgave van (tien)duizenden euro’s, maar wel het comfort van een representatieve bedrijfswagen.

Maar hoe bepaal je dan welke leasevorm het beste bij je past? Als je wilt dat de auto uiteindelijk je eigendom wordt, kun je het beste gaan voor financial lease, dit is een soort koop-huur regeling waarbij je er op moet letten dat de auto direct op de balans van jouw onderneming komt.
Bij operational lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Operational lease is een hele complete vorm van lease. Vaak worden alle kosten namelijk opgenomen in het leasecontract, waardoor jij zorgeloos kunt genieten van je auto. Denk hierbij aan kosten voor onderhoud, reparatie, pechhulp, verzekering, wegenbelasting, etc.

Is shortlease iets voor jou?

Ben jij een echte autoliefhebber? Wil je dat jouw bedrijf altijd goed voor de dag komt? Dan is shortlease het overwegen waard. Vaak zijn shortleasecontracten iets duurder dan langlopende contracten, maar ze zijn ook sneller opzegbaar. Vaak al na 1 maand. Je loopt dus geen groot financieel risico, maar je kunt na 1 maand ook al kiezen voor een andere auto! Zo kun je geregeld de ontwikkelingen op de automarkt volgen en vaker een nieuwe auto rijden. Deze vorm van leasen kan ook ideaal zijn voor nieuwe werknemers met een tijdelijk contract of op basis van projectbasis. Stopt de klus, dan beëindig je het leasecontract.

Bijtelling in 2021

Als je een auto zakelijk gaat leasen en wil je deze ook prive gebruiken kom je er bijna niet onderuit: het betalen van bijtelling. Je betaalt namelijk bijtelling vanaf het moment dat jij meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt.

Wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bedrijfsauto, hoef je geen bijtelling te betalen. Dat moet je kunnen aantonen doormiddel van een kilometerregistratie. Of en je moet van tevoren gebruik maken van de Verklaring geen privégebruik auto van de Belastingdienst.

Rijd je wel meer dan 500 privékilometers per jaar, dan betaal je bij een splinternieuwe auto:

  • 12% bijtelling voor elektrische auto’s tot € 40.000 cataloguswaarde;
  • 22% bijtelling voor het deel boven de € 40.000 cataloguswaarde (bij elektrische auto’s)
  • 12% bijtelling voor auto’s die rijden op waterstof (over de hele cataloguswaarde);
  • 22% bijtelling voor auto’s die rijden op brandstoffen.

De regeling dat je voor een volledig elektrische auto geen wegenbelasting hoeft te betalen, blijft gelden tot en met 2024.

Trends

Het zal je opgevallen zijn. Je bent ondernemer en zit veel op de weg: je ziet steeds meer elektrische auto’s rijden. Vooral de Tesla is erg populair geworden op de Nederlandse wegen. De elektrische auto is in opmars, en het aanbod wordt steeds groter.

Elektrisch rijden wint aan populariteit!

Bijna de helft van alle in oktober 2020 op kenteken gezette auto’s had een vorm van elektrische aandrijving. Het zij volledig elektrisch of hybride.
Het marktaandeel hybride auto’s steeg in een jaar tijd van 8 naar 18% en het marktaandeel volledig elektrische auto’s steeg naar 13%. Dus hoewel de fiscale voordelen van elektrisch rijden steeds verder worden teruggedrongen (denk aan de stijgende bijtelling tot 22% in 2026), neemt het marktaandeel steeds verder toe.

Doordat elektrische auto’s zwaarder zijn dan auto’s die rijden op brandstof, veroorzaken zij meer slijtage aan het wegdek. Het is niet ondenkbaar dat hiervoor een bepaalde belasting in het leven wordt geroepen, of elektrische auto’s binnen een aantal jaren ook in aanmerking komen voor het betalen van wegenbelasting.

De opmars van de elektrische auto’s lijkt in 2021 verder toe te nemen. Veel bestaande fabrikanten van brandstofauto’s bieden elektrische varianten aan. Op die manier worden bestaande auto’s geëlektrificeerd. Sommige fabrikanten ontwikkelen geen compleet nieuwe modellen, maar kijken welke aanpassingen ze aan hun bestaande auto’s kunnen doen om elektrische aandrijving toe te passen.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Team Debesteleasedeal

Ons team staat voor je klaar. Vragen? Bel ons gerust op 085 – 023 09 50 of stuur een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws