Shortlease en bijtelling:
hoe zit dat nou eigenlijk?

Geschatte leestijd: 2,5 minuut

Shortlease en bijtelling

Shortlease en bijtelling

Een van de lease mogelijkheden die sterk in opmars is, is shortlease. Met een shortlease contract kun je gemakkelijk voor een korte periode een representatieve auto rijden. Je profiteert maximaal van alle voordelen van een leaseauto, terwijl je niet jarenlang vastzit aan een contract en de daarmee gepaard gaande financiële risico’s. Wat je niet over het hoofd mag zien, is dat je mogelijk ook over jouw shortlease auto bijtelling moet betalen. Shortlease en bijtelling; hoe zit dat nou eigenlijk? We leggen het hier uit.

Shortlease: wat is dat eigenlijk?

Nog niet bekend met shortlease? Dit is een nieuwe vorm van auto leasen, die het mogelijk maakt om gedurende een korte periode, bijvoorbeeld enkele maanden, een leaseauto te rijden. Na een leasetermijn van minimaal een of twee maanden is je leasecontract dagelijks opzegbaar zonder extra kosten of gedoe. In de tussentijd profiteer je van alle voordelen van full operational lease. Dit soort contracten lenen zich perfect voor situaties waarin je tijdelijk een representatieve auto nodig hebt, zoals tijdelijke projecten als zzp’er. Maar ook voor bedrijven met medewerkers met een tijdelijk arbeidscontract of seizoenswerk zijn dit soort leasecontracten ideaal.

Kosten van shortlease

Een shortlease deal brengt net als bij elk ander full operational leasecontract het voordeel met zich mee dat je weet waar je aan toe bent. Je ontvangt maandelijks een factuur met een vast bedrag, waarin vrijwel alle kosten met betrekking tot de leaseauto zijn inbegrepen, op de brandstof na. Wil je het contract opzeggen, omdat je de auto niet meer kunt betalen of omdat je momenteel geen auto nodig hebt? Dan kun je het contract probleemloos direct opzeggen. Hierdoor loop je dus geen grote financiële risico’s. Houd er wel rekening mee dat je ook in het geval van shortlease te maken kunt krijgen met bijtelling.

Shortlease en bijtelling: hoe zit dat nu eigenlijk?

Rijd je een leaseauto van de zaak en maak je met deze auto ook privékilometers, dan ziet de belastingdienst dit als een verkapte vorm van loon. Dit impliceert dat je hierover ook belasting moet betalen. Deze belasting heet ‘bijtelling’. Of je nu een shortlease contract of een langlopend leasecontract afsluit, dat maakt geen verschil; de regels zijn hetzelfde. Je moet bijtelling betalen als je per jaar meer dan 500 privékilometers maakt met je zakelijke auto. Blijf je onder dit aantal kilometers? Dan betaal je geen bijtelling. Je moet dit echter wel kunnen aantonen middels een sluitende rittenregistratie.

Hoe hoog is de bijtelling bij shortlease?

Hoeveel bijtelling je betaalt, hangt af van de cataloguswaarde van de auto en het geldende bijtellingspercentage. Met de cataloguswaarde wordt de officiële nieuwprijs van de auto bedoeld. Het bijtellingspercentage hangt af van de CO2-uitstoot van de auto en is steeds van toepassing voor een periode van 5 jaar. Voor 2020 gelden er twee tarieven voor de bijtelling. Voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 45.000 betaal je 8% bijtelling. Voorbij dit drempelbedrag geldt een percentage van 22%. Voor alle brandstofauto’s betaal je altijd 22% bijtelling.

Op zoek naar de beste deal voor jouw leaseauto?

Dan ben je hier op het juiste adres! Onze lease adviseurs staan je graag bij met raad en daad om voor jou de ideale leaseauto te vinden, ook op het gebied van shortlease. Deze service is geheel kosteloos en onafhankelijk. Neem hier contact met ons op.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Wim van Essen lease adviseur

Wim van Essen | Partner & Lease Adviseur

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 085 – 023 09 50 of stuur mij een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws