10 waardevolle tips wanneer je
gaat leasen via financial lease

Geschatte leestijd: 3,5 minuut

Tips bij auto leasen

Tips bij auto leasen o.b.v financial lease

Je staat voor een leuke uitdaging; je gaat een auto leasen. Hoe zorg je ervoor dat je de beste keuze maakt. Een keuze waar je later geen spijt van krijgt en die je niet in de financiële problemen brengt. Dat betekent dat je bij het kiezen van je nieuwe financial leaseauto een aantal goed doordachte beslissingen moet nemen. We geven je hier 10 waardevolle tips wanneer je een auto gaat leasen. Met deze tips vind je gemakkelijker een leaseauto die aan jouw eisen voldoet, met de juiste leasevoorwaarden én tegen een aantrekkelijk maandbedrag.

1. Weet hoe de maandsom van je leasecontract tot stand komt

Een auto leasen via financial lease betekent dat je een auto aanschaft en die in termijnen afbetaalt. Voor een zo voordelig mogelijke lease deal, is het belangrijk dat je weet hoe de maandsom is opgebouwd. Bij financial lease deel je de totale kredietsom door het aantal maanden van de looptijd van het contract. Het kredietbedrag bestaat uit twee delen; de verkoopprijs van de auto die je in het leasecontract opneemt en de kredietvergoeding. Dit laatste is de rente. Deze kennis is belangrijk om een zo laag mogelijke maandtermijn te realiseren. Hieronder leer je daar meer over.

2. Let op het rentepercentage van je leasedeal

Het kan gebeuren dat je ontdekt dat iemand anders een auto leaset tegen hetzelfde kredietbedrag, maar dat jullie een andere maandsom betalen. Betaal je een hoger maandbedrag, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een hoger rentepercentage. Je bent maandelijks meer kwijt en je betaalt over de hele leaseperiode honderden euro’s meer. Daarom is het belangrijk om te vergelijken, het rentepercentage te controleren en alleen in zee te gaan met aanbieders die transparant zijn over de voorwaarden.

3. Neem ook de slottermijn mee in je berekeningen

Het krediet- en maandbedrag van je leaseauto zijn hetzelfde als die van je collega. Niets aan de hand, toch? Let op, want ook nu kan het zijn dat je duurder uit bent. Je moet namelijk ook kijken naar het rentepercentage en de slottermijn. Is je slottermijn hoger, dan verlaagt dit het maandbedrag. Is echter het rentepercentage hoger, dan zul je uiteindelijk duurder uit zijn. Dit illustreert dat een goed inzicht in de opbouw van het leasebedrag essentieel is. Een lastige kwestie! Bij debesteleasedeal.nl helpen we je graag met het vinden van de beste lease deal.

4. Ben realistisch in wat je echt nodig hebt en kan betalen

Yes, een auto leasen is te gek! Laat je echter niet verleiden om over je goed doordachte budget te gaan. Een tientje meer per maand kan toch geen kwaad? Als je een leasecontract van meerdere jaren afsluit, betekent dit aan het einde, dat je algauw enkele honderden euro’s meer hebt betaald dan je aanvankelijk wilde. We raden je aan om vooraf aan je zoektocht een lijst op te stellen met kenmerken waaraan jouw leaseauto moet voldoen en stel een maximaal leasebudget vast, waar je je aan houdt.

5. Overweeg om een occasion te leasen

Wil je meer auto voor minder geld? Dan biedt een occasion leasen een goed perspectief. Een nieuwe auto brengt in de eerste jaren veel afschrijfkosten met zich mee. Als je een leasecontract voor een occasion afsluit, hoef je deze kosten niet meer te betalen. Doordat je maandtarief wordt berekend op basis van de actuele waarde van de auto, valt dit bedrag een stuk lager uit. Wees gerust, een occasion betekent niet dat je in een oude auto gaat rijden. Er worden regelmatig jong gebruikte auto’s aangeboden, die prima onderhouden zijn.

6. Verlaag je maandsom met een langere looptijd

Heb je een bepaald model auto op het oog, maar is het maandbedrag te hoog? Dan is het handig om te weten dat de looptijd van je leasecontract veel invloed heeft op dit bedrag. Door de looptijd van je contract te verlengen, wordt de maandprijs lager. De looptijd moet natuurlijk wel overeenkomen met de tijd die je verwacht om in de auto te blijven rijden.

7. Doe een aanbetaling voor je leaseauto

Een andere manier om het maandbedrag voor je financial leaseauto te verlagen, is door een aanbetaling te doen. Kun je wat geld vrijmaken, dan kan het aantrekkelijk zijn om bij aanvang van je lease deal een aanbetaling te doen. Doordat je kredietbedrag hierdoor lager wordt, daalt ook je maandtermijn. Let er wel op dat je het geld van de aanbetaling niet nodig hebt voor bijvoorbeeld urgente investeringen in je bedrijf, waarmee je meer rendement kunt behalen.

8. Een hogere slottermijn kan interessant zijn

Zijn je inkomsten als ondernemer nu nog beperkt, maar verwacht je dat deze in de toekomst sterk stijgen? Dan kan het interessant zijn om een hogere slottermijn af te spreken. Dit bedrag betaal je aan het einde van de looptijd van je financial lease contract. Een hogere slottermijn verlaagt je maandbedrag. Let op, want je betaalt over de slottermijn wel iets meer rente. Houd ook rekening met de verwachte restwaarde van je auto. Je wilt niet dat je auto straks minder waard is dan de slottermijn.

9. De voordelen van een elektrische leaseauto

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden, omdat dit beter is voor het milieu. Wil je als ondernemer graag het verschil maken op het gebied van duurzaamheid? Dan kan een elektrische auto jouw duurzaam imago versterken. Daarnaast betaal je voor een volledig elektrische auto minder bijtelling. In 2021 geldt er voor elektrische auto’s een bijtellingspercentage van 12% tot aan een cataloguswaarde van € 40.000. Daarboven betaal je 22% bijtelling, zoals dat ook geldt voor brandstofauto’s.

10. Doe een beroep op een onafhankelijke leasevergelijker

Met deze waardevolle tips ben je al goed op weg bij het kiezen van je nieuwe leaseauto. Toch zul je in de praktijk merken, dat het lastig is om een keuze te maken met zoveel mooie leasemodellen en zoveel aanbieders. Hoe weet je nu zeker dat je de beste deal sluit? De laatste tip die we je mee kunnen geven, is om een beroep te doen op een onafhankelijke leasevergelijker, voor eerlijk, duidelijk en transparant advies en een objectief marktvergelijk. Dien je aanvraag gratis bij ons in, dan ontvang je binnen 48 uur onze leasevergelijker in je mailbox.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Wim van Essen lease adviseur

Wim van Essen | Partner & Lease Adviseur

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 085 – 023 09 50 of stuur mij een e-mail.

Financial lease offerte aanvragen

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws