Laadpaal installeren? 6 tips voor het vinden van de juiste laadpaal

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zes tips voor het vinden van een laadpaal

6 tips voor het vinden van jouw laadpaal

Laadpaal thuis laten installeren? Goed plan! Maar waar begint je oriëntatie en waar moet je nou precies op letten? Jan Willem Voortman, expert laadoplossingen bij Lanova Laadpalen geeft jou 6 tips om tot de oplossing te komen en de beste laadpaal te vinden.

Oriëntatie

Bij de overstap naar elektrisch rijden komt veel informatie op je af. Hoe fijn is het dan als je weet waar je moet beginnen en welke aspecten voor jou belangrijk zijn? Ik zet ze voor je op een rij:

1. Is de laadpaal toekomstbestendig?

2. Efficiënte verdeling van de energie binnen je woning?

3. Wil je kosten verrekenen met je werkgever of bedrijf?

4. Liever leasen?

5. Installatietijd

6. Beschikbare subsidies

1. Toekomstbestendig

Wanneer je kiest voor een laadstation is het aan te raden om ook naar de toekomst te kijken. De kans is groot dat je toekomstige elektrische auto sneller en op een hoger laadvermogen kan laden dan de EV’s van vandaag. De meeste laadpalen van nu beschikken over een laadvermogen van 22kW terwijl de meeste auto’s laden op maximaal 11kW. Bij de installatie kunnen alvast voorbereidingen worden aangelegd om in de toekomst van dezelfde laadinfra te genieten, bijvoorbeeld op voorhand een 3 fase voedingskabel te leggen, terwijl dit nú nog niet nodig is. Dat scheelt onnodige installatiekosten in de toekomst. Het laadstation zelf is eenvoudig op ieder moment af te stellen op het gewenste laadvermogen van je huidige meterkast én EV.

Het aanbod in laadstations is groot, er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een 7,4 kW of 11 kW laadstation, maar ook voor een snellere én toekomstbestendigere variant van 22kW. Vaak lijkt het laadstation wat het zelfde vermogen als het laadvermogen van de auto heeft, de meest interessante keuze. Maar met oog op de toekomst adviseer ik dit niet. De laadstations van Lanova Laadpalen zijn gemakkelijk in te stellen op ieder gewenst laadvermogen tot 22kW. Dit scheelt onnodige kosten in de toekomst.

2. Zo efficiënt mogelijk laden?

Slim laden, het klinkt mooi. Maar heb je het eigenlijk wel nodig?

De vele installaties die wekelijks worden gedaan worden vrijwel allemaal uitgevoerd met het slimme Load Balancing systeem. Load Balancing zorgt voor continue afstemmening tussen de verschillende ‘energie-vragers’ per moment je woning. Zo kan het laadvermogen van je auto worden afgestemd op het actuele verbruik van de rest van het gebouw én wordt er altijd voorrang gegeven aan groene energie van je eigen zonnepanelen (indien aanwezig). Bijkomend voordeel is dat het in veel gevallen niet nodig is om de hoofdaansluiting van je woning te laten verzwaren. De keuze voor Load Balancing helpt je dus besparen en zorgt voor een extra stukje veiligheid!

3. Laadkosten wel of niet verrekenen?

Wil je de kosten van het laden van jouw EV verrekenen met je werkgever of je eigen bedrijf? Dan is het verstandig om te kiezen voor automatische verrekening. Middels een backoffice worden alle laadsessies in kaart gebracht waarna vervolgens automatische verrekening kan plaatsvinden.

Gebruik maken van deze optie? Altijd goed om vooraf even aan te geven zodat het opgenomen kan worden in je offerte.

4. Liever een laadpaal leasen?

Geen behoefte aan de investering in een laadpaal? Lanova Laadpalen heeft een eenvoudig lease systeem ontwikkeld. Wanneer je er voor kiest om een laadpaal te leasen kan dat al vanaf slechts €10,- per maand. Let wel goed op bij het aangaan van een leaseovereenkomst bij de verschillende laadpaalaanbieders, niet allemaal zijn ze even transparant.

Waarom kiezen voor een laadpaal leasen bij Lanova?

  • Kies zelf de loopduur van je contract
  • Maandelijks lage kosten
  • Transparante tarieven
  • Geen verrassingen achteraf

Kortom: Wel de lusten, niet de lasten. Terugvallen op Lanova kan altijd!

5. Installatietijd

We zien vaak dat een laadpaal aangeschaft wordt op het moment dat de auto al bijna voor de deur staat. Wanneer je dus op zoek gaat naar de ideale laadpaal voor jouw situatie is de snelheid van installatie mogelijk een aandachtspunt. Gezien de grote vraag naar laadoplossingen kunnen niet alle leveranciers en installateurs snelle installatie garanderen.

Ook hier in is Lanova transparant. Vrijwel al onze installaties kunnen wij binnen twee weken uitvoeren. Meer tijd nodig? Dat is vanzelfsprekend geen probleem!

6. Check beschikbare subsidies

De beschikbare subsidies voor laadpalen verschillen per gemeente. Ik adviseer dan ook zeker om na te gaan of er in jouw gemeente subsidies beschikbaar zijn voor het plaatsen van een laadpaal bij je woning.

Voor ondernemers zijn er op de aanschaf van laadoplossingen een aantal verschillende subsidies beschikbaar:

  • MIA (Milieu Investeringsaftrek)
  • VAMIL

Milieu Investeringsaftrek (MIA)

Wanneer je als ondernemer wilt investeren in milieuvriendelijke technieken kan de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) van toepassing zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld volledig elektrische auto’s en laadpalen. Met de MIA geldt dat je kunt profiteren van maximaal 36% investeringsaftrek. Deze aftrek komt boven op de gebruikelijke investeringsaftrek.

Ofwel, tot een maximum van 36% zal in mindering worden gebracht op de fiscale winst.

Om voor de MIA-regeling in aanmerking te komen gelden een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat de totale investering in de bedrijfsmiddelen minimaal € 2500,00 moet zijn. Daarnaast dient het bedrijfsmiddel, een laadpaal, genoemd te worden op de geldende milieulijst. Het betreffende bedrijfsmiddel mag ook niet vaker gebruikt zijn. Je kunt de MIA dus alleen toepassen op nieuwe elektrische auto’s of andere nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Willekeurig Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

Door de Vamil-regeling toe te passen is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische auto’s, op een nader te bepalen moment af kunt schrijven. Dit heeft als groot voordeel dat je bedrijf minder belasting hoeft te betalen, omdat de fiscale winst verminderd door het versneld afschrijven. Daarnaast kan dit rente- en liquiditeitsvoordelen met zich meebrengen.

Voorwaarden die hier aan gesteld worden:

  • De totale investering dient ten minste € 2.500 te zijn;
  • Het oplaadpunt dient op eigen terrein te staan;
  • Het oplaadpunt wordt gebruikt om eigen elektrische auto’s* te laden.

*Eigen elektrische auto’s zijn ook eigen leaseauto’s. Meer lezen over subsidies? Elektrische en waterstofvoertuigen en MIA\Vamil | RVO.nl | Rijksdienst, zie : “oplaadpunt”

Overstappen naar elektrisch rijden?

Laat je dan altijd goed informeren door een van onze onafhankelijke Lease Adviseurs bij jouw in de regio. Wij vergelijken de leasemarkt op prijs én voorwaarden zodat jij altijd de beste deal krijgt. Dien je aanvraag makkelijk online in of bel ons op 085-023 09 50.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Wim van Essen lease adviseur

Wim van Essen | Partner & Lease Adviseur

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 085 – 023 09 50 of stuur mij een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws