Private leasen of zakelijk:
wat zijn de opties?

Geschatte leestijd: 2,5 minuut

Private lease of zakelijk leasen

Private lease of toch zakelijk leasen?

Misschien heb je als ondernemer een auto nodig voor je zaak? Of ben je werknemer en kun je eventueel via je je werkgever over een leaseauto beschikken? Dan kun je je afvragen wat de beste optie is: private leasen of zakelijk? We vertellen je hier graag meer over deze mogelijkheden. Je wordt geconfronteerd met begrippen als bijtelling en fiscale voordelen. Duizelt het je al? We lichten deze twee opties voor leasen graag verder toe, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.

Optie 1: auto private leasen

Kies je voor deze optie, dan betekent dat dat je met je eigen geld een auto gaat leasen. Je betaalt hiervoor maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. De Belastingdienst zal deze auto niet aanzien als een deel van je inkomen. Je hoeft over je private leaseauto geen bijtelling te betalen. Een voordeel van een private leaseauto is dat je niet afhankelijk bent van het budget van de organisatie waar je werkt. Je bepaalt zelf welke auto je wilt leasen met welke extra’s en tegen welke prijs. Rijd je zakelijke kilometers met je private leaseauto, dan mag je in veel gevallen € 0,19 per kilometer declareren bij je werkgever.

Optie 2: auto zakelijk leasen

Een essentieel verschil tussen een auto private leasen en zakelijk leasen is dat je bij zakelijk leasen te maken krijgt met bijtelling als je met deze auto meer dan 500 kilometers privé per jaar rijdt. De Belastingdienst ziet dit namelijk als een deel van je salaris en daar hoor je belasting over te betalen. Dit wordt bijtelling genoemd. Het percentage dat je betaalt, is o.a. afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto. Het gaat hier dus om een belangrijk fiscaaltechnisch verschil. Je kunt de bijtelling wel vermijden bij een zakelijke leaseauto, maar dan moet je via een rittenregistratie aantonen dat je niet meer dan 500 kilometers privé per jaar rijdt.

Wat is de beste manier om jouw auto te financieren?

Private lease is de laatste jaren steeds populairder geworden. We zien onder meer dat veel zzp’ers voor deze optie kiezen voor het financieren van een representatieve en betrouwbare bedrijfsauto. Je betaalt een vast bedrag per maand en bent er verder zeker van dat je naast de brandstof geen overige kosten hebt, zoals de gevreesde bijtelling. Tegelijkertijd kun je wel zakelijke kilometers declareren. Toch zijn er een aantal zaken die je niet over het hoofd mag zien:

Kan je de kosten op lange termijn dragen?
Een private leasecontract is doorgaans een contract voor enkele jaren. Hoe zeker ben je van je inkomen? Weet je zeker dat je de financiële lasten hiervan wel elke maand kunt dragen en dat gedurende enkele jaren?

Wil je een andere lening of hypotheek afsluiten?
Een private leasecontract betekent een registratie bij het Bureau voor Krediet Registratie (BKR). Bij een auto zakelijk leasen is dat niet het geval. Heb je dus een private leasecontract, dan heeft dit invloed op hoeveel je kunt lenen als je een hypotheek of een andere lening wilt aanvragen.

Private leasen of zakelijk; wat zijn je opties?

Voor zowel private als zakelijk leasen geldt dat je veel aandacht moet besteden aan welke aanbieder je kiest. De voorwaarden kunnen per leasemaatschappij verschillen. Het is daarom belangrijk om meerdere maatschappijen met elkaar te vergelijken en vergeet niet om goed de kleine lettertjes door te nemen. Vind je dat maar lastig en weet je niet waar je allemaal op moet letten? Neem dan hier contact met ons op. Onze lease-experts geven je graag kosteloos en onafhankelijk leaseadvies, zodat je de beste lease deal kunt sluiten!

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Team Debesteleasedeal

Ons team staat voor je klaar. Vragen? Bel ons gerust op 085 – 023 09 50 of stuur een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws