Tips voor het leasen van een
auto of bestelwagen als zzp’er

Leestijd: 3 minuten

Auto leasen als zzp'er tips

Als zzp’er een auto leasen? De belangrijkste tips

Je bent zzp’er en je wilt graag een auto of bestelwagen, maar hoe regel je dat financieel? Als zzp’er weet je niet altijd wat de toekomst brengt en wil je geen grote risico’s lopen. Leasen kan mogelijk een goede optie voor je zijn. Wil je daar meer over weten? Wij hebben de belangrijkste tips en adviezen voor je op een rijtje gezet.

1. Een auto leasen voor zzp’ers hoeft niet duurder te zijn

Kopen of leasen? Wanneer je de kosten voor het kopen of leasen van dezelfde auto naast elkaar zet, lijkt leasen in eerste instantie duurder. Vergeet echter niet dat je voor een auto kopen allerlei extra kosten gaat maken. Denk aan wegenbelasting, onderhoud, verzekering en afschrijvingen. Het is verstandig om alle kosten van leasen en kopen op papier te zetten. Je zult dan zien dat leasen in veel gevallen echt niet duurder is dan kopen. Zeker als je kiest voor occasion lease vallen de kosten vaak lager uit. Hulp nodig bij deze afweging en berekening? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

2. Leasen brengt meer gemak en zekerheid voor zzp’ers

Als zzp’er een auto aanschaffen, betekent dat je in één keer een flinke investering doet. Je kunt een koopje op de kop tikken, maar is die auto wel representatief en goed onderhouden? Je wilt ook geen auto, die steeds gebreken vertoont met alle financiële gevolgen van dien. Door te leasen kun je een betrouwbare en mooie auto rijden, zonder dat je in één keer een grote aanslag maakt op je budget. De leasemaatschappij neemt je bovendien veel zorgen uit handen, denk aan het regelen van verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer, etc. In het leasecontract wordt bepaald hoeveel je per maand betaalt, waardoor je steeds weet waar je aan toe bent. Geen verrassingen achteraf en dat is prettig ondernemen.

3. Financial lease of operational lease voor zzp?

Het financieren van jouw leaseauto kan via financial lease of operational lease. Bij financial lease word je direct economisch eigenaar van de auto, deze wordt bij je vreemd vermogen opgeteld en komt op je balans te staan. Aan het einde van de looptijd ben je juridisch eigenaar. Operational lease kan ook interessant zijn, omdat de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar blijft en verantwoordelijk is voor kosten als reparaties en verzekeringen. De auto komt dan niet op jouw balans te staan. Onderzoek goed wat het beste bij jouw bedrijf past of laat je goed adviseren.

4. Auto leasen zonder jaarverslag als zzp’er?

Als zzp’er of starter kun je misschien geen jaarverslagen overleggen als garantie bij het afsluiten van een leasecontract. Er zijn echter steeds meer leasemaatschappijen die leasecontracten aanbieden, zonder dat ze jaarverslagen vragen. Daarnaast bestaat er ook een leasevorm, waarvoor geen jaarverslagen nodig zijn, namelijk shortlease. Zie dit als een lange termijn autohuur. Het voordeel is dat je minder financieel risico loopt vanwege de korte looptijd, met vaak opzegtermijnen van een dag. Hiermee kun je de looptijd perfect afstemmen op je klantenopdrachten.

5. Startersfout: auto leasen met oog op groei

We willen je behoeden voor een veelgemaakte startersfout onder zzp’ers; een te dure auto leasen, met het oog op groei. Bedenk wat voor leaseauto je momenteel echt nodig hebt? Zorg dat je hierin realistisch bent. Het is belangrijk dat je de investering terugverdient. Je wilt niet vanwege een te dure leaseauto in de financiële problemen komen. Als je onderneming onverwachts een grote vlucht maakt, kun je altijd nog een mooiere auto of bestelwagen leasen in de toekomst.

6. Aandachtspunten bij ZZP auto leasen

 • Looptijd en gebruik moeten samenvallen
  De looptijd en het gebruik van de auto moeten op elkaar afgestemd zijn. Je wilt niet straks een auto aan het betalen zijn, die eigenlijk al ‘op’ is.
 • Te hoog slottermijn
  Pas op voor een te hoog slottermijn. Dit is een openstaand bedrag, dat je aan het einde van de leasetermijn moet voldoen. Hiermee schuif je de lasten voor je uit.
 • Lage rentes? Wees kritisch
  Aanbiedingen met hele lage rentes worden doorgaans op een andere manier verrekend, bijvoorbeeld via verplichte afname van diensten, duurdere verzekering, hoge administratieve kosten, etc. Lees de kleine lettertjes in het leasecontract altijd aandachtig door.

Auto leasen als zzp’er? Wij staan voor je klaar

Overweeg je te gaan leasen maar wil je graag eerst meer informatie ontvangen? Leg ons jouw vragen voor en wij adviseren je persoonlijk. Heb je al enkele aanbiedingen ontvangen? Dan is het altijd verstandig om jouw ontvangen leesoffertes te laten checken bij ons. Wij zorgen dan dat je altijd de beste lease deal ontvangt.

Direct persoonlijk advies over jouw mobiliteitsvraagstuk.

Je ontvangt altijd de beste lease deal.

Waarom anderen voor ons kiezen

 • Expert in zakelijke lease
 • 20 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
 • Bespaar op jouw leasekosten
 • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Delen via:

Misschien ook interessant om te lezen

Shortlease zakelijk

Operational lease