Lease auto verzekeren,
hoe werkt dat?

Leestijd: 3 minuten

Lease auto verzekeren

Lease auto verzekeren

Er is een groot verschil tussen een lease auto verzekering en een normale autoverzekering. In dit artikel focussen we ons op een lease auto verzekering. Wat zijn de mogelijkheden en is het altijd noodzakelijk? Er zijn verschillende leasevormen en de verzekeringen die daarbij komen kijken. Lees hieronder de drie mogelijkheden als het gaat om het verzekeren van je lease auto.

Operational lease

Bij operational leasing is de verzekering in principe in handen van de leasemaatschappij. Niet alleen economisch, maar ook juridisch. Wat voor gevolgen heeft dit bij een eventueel ongeluk, vraag je je natuurlijk af. In principe hoef je zelf niets te doen bij een ongeluk. Het onderhoud en de verzekering wordt volledig geregeld door de leasemaatschappij. In principe kun je het juridisch gezien vergelijken met huren. Ook in die gevallen blijft de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van de auto, waardoor ook alle verantwoordelijkheid daar komt te liggen.

Financial lease

Het grootste verschil tussen operational leasing en financial leasing is dat bij financial leasing de auto alleen juridisch eigendom van de leasemaatschappij blijft. Het economische eigendom ligt dus bij de gebruiker, maar wat heeft dit voor gevolgen voor de verzekering? In principe een groot gevolg, aangezien je economisch eigenaar bent, resulteert dit erin dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de verzekering. In principe heeft dit één groot voordeel en een groot nadeel. Het grootste nadeel is dat je onderhoud en de verzekering dus zelf moet regelen. Dit kan wel een gedoe zijn, zeker als je niet precies weet hoe het verzekeren van een lease auto werkt. Een voordeel is dat je maandelijks minder kosten hoeft te betalen. Dit aangezien de verzekering en dergelijke niet zijn inbegrepen. Je kunt dus een goedkopere verzekering afsluiten, waardoor je in de regel meer geld bespaard. Er zijn verschillende websites waarop je onafhankelijk verschillende verzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Private lease

Dan is er ook nog de zogenoemde vorm van private leasing. Deze verschilt weer met de twee bovenstaande vormen. Dit betekent namelijk dat je zowel juridisch, alsook economisch eigenaar bent van de auto. Wat heeft dat voor gevolgen? Dat betekent dat de auto op je eigen naam staat. Je bent dus niet alleen verantwoordelijk voor de verzekering en onderhoud, maar ook van andere zaken. In principe kun je private leasing bijna vergelijken met een reguliere aankoop van een auto wat betreft je rechten en plichten. Vaak is bij private leasing ook een vorm van afbetaling mogelijk. Dat wil zeggen dat het kan zijn dat na verloop van tijd de auto volledig in jouw bezit komt.

Mogelijkheden

Hoewel het kan zijn dat de auto juridisch en economisch op jouw naam staat, betekent dit nog niet dat er geen mogelijkheden zijn om bij de leasemaatschappij te verzekeren. Vaak wordt die optie opengehouden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dan wat extra moet betalen maandelijks, maar dat zij dan wel verantwoordelijk zijn voor alles. Maar hiervoor gelden dus verschillende regels en de leasemaatschappijen hanteren daar ook andere normen voor.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder leaseadviseur

Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.

Samenwerkingen en in de media