De voor- en nadelen
van een bestelbus zakelijk leasen

Leestijd: 3 minuten

Bestelbus zakelijk leasen

Bestelbus kopen of leasen?

Yes, je bedrijf zit in de lift! Je harde werken wordt beloond. Dat geeft je als ondernemer een goed gevoel. Het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, want wat is de volgende stap om je bedrijf verder te laten groeien? Een van de kwesties waar je mee te maken kunt krijgen is: Ga ik een bestelbus kopen of ga ik de auto leasen? We geven je hier de belangrijkste informatie om de beste keuze te maken.

Hoe is jouw huidige financiële situatie?

Een bestelbus kopen betekent een grote investering; heb je geld beschikbaar voor deze investering? Is het geen probleem als je tijdelijk minder liquide middelen voorhanden hebt? Je hebt door deze aankoop mogelijk geen geld meer om andere investeringen te doen of om tegenvallers op te vangen. Wil je niet in één keer een groot bedrag kwijt zijn, dan kun je een bestelbus zakelijk leasen. Zowel een bestelbus kopen als leasen heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor je uiteen.

Bestelbus kopen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen bestelbus kopen
Een voordeel van een bestelbus kopen is dat je meteen de volledige eigenaar bent. Het betekent ook dat deze investering op je balans komt, waardoor je van diverse fiscale voordelen geniet. De afschrijvingen die je doet over je bestelbus kun je aftrekken van de winst. Dat betekent minder belasting betalen. Je mag ook de btw over de kosten die je met de bestelbus maakt terugvorderen. Daarnaast heb je ook nog de investeringsaftrek; de aankoop wordt gezien als een investering in bedrijfsmiddelen, die je in bepaalde situaties mag aftrekken van de winst. Ook dit leidt ertoe dat je minder belasting betaalt.

Nadelen bestelbus kopen
Houd er rekening mee dat bij de aankoop van een bestelbus alle risico’s en kosten voor jou zijn. Je betaalt zelf alle verzekeringen, reparaties en onderhoudskosten. Daarbij kan een groot gat slaan in je bedrijfsrekening een nadeel zijn. Je kunt elke euro maar één keer besteden! Wil je de bestelbus privé rijden, dan krijg je eveneens te maken met bijtelling.

Bestelbus zakelijk leasen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Er bestaan verschillende vormen van leasen, namelijk financial lease en operational lease. Financial lease is eigenlijk koop op afbetaling, waarbij je uiteindelijk volledig eigenaar van de bestelbus wordt. Bij operational lease gebeurt dit niet. Dit kun je zien als huur voor een langere periode. Beide vormen van lease hebben hun plussen en minnen.

Voor- en nadelen financial lease
Bij financial lease word je direct economisch eigenaar, met als voordeel dat je bestelbus op je balans komt met alle fiscale voordelen van dien. Daarbij komt dat je de rente over de lening bij de leasemaatschappij ook nog eens mag aftrekken van je winst, waardoor je opnieuw minder belasting betaalt. Je kunt dankzij financial lease een mooie bestelbus tijden, zonder dat je een aanslag hoeft te doen op je bedrijfsrekening. Aan het einde van de leasetermijn ben je zowel economisch als juridisch eigenaar. Het nadeel is dat je gedurende de leaseperiode zelf de verzekeringen moet regelen en verantwoordelijk bent voor onderhoud en reparaties. Alle economische risico’s liggen bij jou. Wil je de bestelbus ook privé rijden, dan is er sprake van bijtelling.

Voor- en nadelen operational lease
Loop je liever geen economische risico’s? Dan is operational lease een goede keuze. Administratief regelwerk, verzekeringen, onderhoud, reparaties; alles valt onder de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij. Je hoeft in dit geval dus niet in een keer een groot bedrag te investeren, waardoor je liquiditeit niet in gevaar komt. Het nadeel is dat de bestelbus eigendom blijft van de leasemaatschappij. Je kunt het voertuig niet op je balans zetten en je geniet dan ook niet van fiscale voordelen, zoals bij de aankoop of het zakelijk leasen van een bestelbus via financial lease. Het voordeel van de auto niet op de balans is dat je mogelijk meer kunt lenen bij de bank, mocht je willen investeren in een nieuw pand en machines. Wil je de bestelbus ook privé rijden, dan is er sprake van bijtelling.

Professioneel advies

Wat zijn jouw mogelijkheden? Wat zijn jouw wensen? Hoeveel risico wil je lopen? Zoek antwoord op deze vragen. Wil je meer weten en professioneel advies inwinnen? Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen.

Direct persoonlijk advies over jouw mobiliteitsvraagstuk.

Je ontvangt altijd de beste lease deal.

Misschien ook interessant om te lezen

Waarom anderen voor ons kiezen

  • Expert in zakelijke lease
  • 20 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Delen via:

Ga naar de bovenkant