Eenmanszaak en zakelijk leasen: waar moet je op letten?
Geschatte leestijd: 4 minuten
Zakelijk leasen en een eenmanszaak: de belangrijkste zaken
Een bedrijfsauto leasen wordt steeds gangbaarder ook onder eenmanszaken. Run je ook een eenmanszaak en wil je een auto leasen? Dan helpen we je hier graag verder met meer informatie en advies over een eenmanszaak en zakelijk leasen. Heb je bijvoorbeeld als schilder, tuinman of timmerman een eenmanszaak opgericht, dan is een bestelauto onmisbaar om al je materialen en gereedschappen te vervoeren. Misschien ben je werkzaam binnen een beroep, waarin je veel onderweg bent naar klanten? Ook dan is een representatieve leaseauto een goed idee! Lees hier meer.
Waarom als eenmanszaak zakelijk leasen?
Een van de goede redenen om voor je eenmanszaak een bedrijfsauto zakelijk te leasen, is dat je hiermee de kosten voor een auto over een langere tijd kunt uitspreiden. De aanschaf van een auto betekent namelijk dat je meteen een flinke som geld moet neertellen. Daar komen ook nog de kosten bij voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting, banden, reparatie en pechhulp. Door als eenmanszaak zakelijk te leasen heb je een beter zicht op je maandelijkse kosten. Je houdt zo geld over voor andere investeringen in je zaak. Daarbij kun je vaak je voordeel doen met de schaalvoordelen, zoals inkoopvoordeel, van leasemaatschappijen, waardoor je voordeliger de gewenste auto kunt leasen.
Een zakelijk leasecontract, hoe werkt dat?
Wil je graag voor je eenmanszaak een bedrijfsauto zakelijk leasen, dan ga je op zoek naar welk model het meeste past bij jou mobiliteitsbehoefte. Eenmaal de beste leasedeal gevonden, dan sluit je een contract af met de leasemaatschappij voor een langere periode. Bij een zakelijk leasecontract gaat het meestal om een contract van tussen de drie tot vijf jaar. Wil je voor een kortere periode zakelijk leasen? Dat kan tegenwoordig ook, via een shortlease contract. Je betaald dan doorgaans wel meer. Lease je een auto voor een aantal jaar, dan heb je de keuze tussen operational en financial lease.
Operational of financial lease?
Bij operational lease blijft de leasemaatschappij altijd de eigenaar van de auto, zowel economisch als juridisch. Dit komt er dus eigenlijk op neer dat je de auto over een langere periode huurt. Als het leasecontract afloopt, lever je de auto weer in. Bij financial lease ben je direct na het afsluiten van het contract economisch eigenaar. In dit geval word je na afloop van het leasecontract ook juridisch eigenaar en is de auto volledig jouw eigendom. Lease je bijvoorbeeld een bestelbus, dan ben je geheel vrij om deze te voorzien van je bedrijfslogo of om deze naar eigen wens in te richten. Bij operational lease moet je de bestelbus of auto wel weer in originele staat inleveren. Ben je snel een auto nodig? Dan kan occasion lease een goede, en vaak ook een goedkopere, uitkomst bieden. De levertijden bij occasion lease zijn vaak lager dan bij het leasen van een nieuwe auto.
Met welke kosten moet ik rekening houden?
Als je voor jouw eenmanszaak voor operational lease kiest, dan zijn bijna alle kosten inbegrepen in de maandelijkse leasesom. Het hangt van jouw situatie af of dat wenselijk is. Je hebt bij operational lease steeds een helder overzicht van je maandelijkse kosten. Kies je voor een financial leasecontract, dan moet je er rekening mee houden dat je zelf de verzekeringen, belastingen en het onderhoud moet regelen. Voor sommige eenmanszaken is dit een voordeel, voor andere juist een nadeel.
Eenmanszaak en zakelijk leasen: wat zijn de fiscale voordelen?
In tegenstelling tot een private leaseauto biedt zakelijk leasen voor je eenmanszaak het voordeel dat bepaalde kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Financial lease is in dat opzicht heel aantrekkelijk. Doordat je leaseauto dan meteen als economisch eigendom wordt gezien, komt deze op je balans te staan. Je mag in dat geval o.a. de rente en de overige bedrijfskosten met betrekking tot je leaseauto afschrijven. Kies je voor operational lease, dan zijn de fiscale voordelen gelimiteerd tot het aftrekken van enkel de btw van de maandelijkse factuur van je leasecontract. Dat komt omdat de auto niet op de balans van je eenmanszaak staat, maar op die van de leasemaatschappij.
‘Ik wil geen bijtelling betalen!’
Wanneer we het over zakelijk leasen hebben, dan worden veel eigenaren van een eenmanszaak soms wat huiverig. ‘Betaal ik me dan niet blauw aan bijtelling?’ Om te ontdekken wat voor jou de beste keus is, is het belangrijk om de kosten voor de bijtelling en de fiscale voordelen tegen elkaar af te wegen. Toch is het ook mogelijk om zakelijk te leasen en geen bijtelling te betalen. Dan moet je ervoor zorgen dat je per kalender jaar minder dan 500 km privé rijdt met je leaseauto. Je moet dit wel kunnen bewijzen met een kilometerregistratie.
Eenmanszaak, zakelijk leasen en BKR
Wanneer je een leasecontract afsluit voor je eenmanszaak, dan zal dit altijd gemeld worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft voor veel mensen meteen een negatieve bijklank, maar dat is nergens voor nodig. Als je steeds op tijd je facturen betaalt, zullen andere kredietverstrekkers in de toekomst kunnen zien dat jij kredietwaardig bent, omdat je altijd netjes betaalt. Houd er wel rekening mee dat als je een andere lening wilt afsluiten, je leasecontract dit mogelijk in de weg kan zitten.
Samengevat zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet overwegen als je eraan denkt om via je eenmanszaak zakelijk te leasen. Wil je persoonlijke leaseadvies voor jouw eenmanszaak? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op.
Onze leasevergelijker in jouw mailbox.
Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.
Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s
Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden
Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd
Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal
100% vrijblijvend – de beste deal
Direct persoonlijk contact
Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk
Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.
Hiervan kun je ons kennen