Kies je voor benzine of diesel als
je zakelijk gaat leasen?

Leestijd: 3 minuten

Zakelijk leasen benzine of diesel

Zakelijk leasen; kies je voor benzine of diesel?

Sta je op het punt om een auto te leasen? Dan heb je niet alleen de keus uit veel merken en modellen auto’s. Je moet ook een keuze maken voor de brandstof. Het milieu is gebaat bij een elektrische auto, maar past dat bij jouw budget en is dat op dit moment wel praktisch? Misschien dat een brandstofauto beter bij je past, maar wat is dan een goed idee; kies je voor benzine of diesel? Door een goede overweging te maken, kun je met de juiste brandstof een behoorlijk bedrag per jaar besparen.

Benzine of diesel? Een lastige vraag!

Hoewel er veel aan het veranderen is, heeft benzine nog steeds het imago van dé standaard brandstof. Op het eerste gezicht zou je denken: ‘Dat is toch vreemd?’ Als je de prijzen bij de tankstations ziet, dan kun je aflezen dat benzine flink duurder is dan diesel. Waarom zou je dan voor benzine kiezen? Dat diesel goedkoper is, wil echter niet zeggen dat je ook goedkoper rijdt. Dat hangt namelijk van nog veel meer factoren af, waaronder van het verbruik van de auto. Daarnaast betaal je vanwege het vervuilende karakter van diesel een hoger wegenbelasting tarief. Aan de andere kant zijn dieselauto’s in veel gevallen zuiniger in vergelijking met de motoren van benzineauto’s.

Wat wordt er bedoeld met het omslagpunt?

De vraag ‘benzine of diesel voor een zakelijke leaseauto?’ is een lastige vraag, omdat je met veel factoren rekening moet houden. Er wordt binnen deze context gesproken over het omslagpunt. Hiermee wordt het punt bedoeld waarop diesel rijden goedkoper is dan benzine. Benzine is dan wel duurder, maar omdat je voor een dieselauto meer wegenbelasting betaalt, is benzine tot een bepaald aantal kilometers toch voordeliger. Rij je bijvoorbeeld meer dan 35.000 km per jaar, dan kan een diesel mogelijk goedkoper zijn. De lagere brandstofkosten en het lager verbruik compenseren dan de hoge wegenbelasting. Voor het bepalen van het omslagpunt zijn de volgende factoren van belang:

  • Aantal kilometers per jaar
  • Soort brandstof
  • Verbruik van de auto
  • Tarief wegenbelasting
  • Kosten van de verzekering
  • Onderhoudskosten
  • Afschrijving/restwaarde

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)

We zullen ook nog even kort ingaan op de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Wat is dit precies en waarom is dit van belang bij de keuze voor benzine of diesel voor je zakelijke leaseauto? De BPM is een bedrag dat één keer wordt betaald als de auto op kenteken wordt gezet en staat dus in verband met de verkoopprijs van de wagen. Deze belasting wordt berekend over de CO2-uitstoot in gram/km. Heeft jouw auto een relatief lage CO2-uitstoot, dan betaal je een lager BPM-tarief. Ter info; sinds 1 september 2017 is de NEDC-test om de CO2-uitstoot van auto’s te meten vervangen door de WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Deze nieuwe manier van testen is nauwkeuriger en heeft ertoe geleid dat voor veel auto’s de CO2-waarden zijn gestegen. Deze modellen zijn dus duurder geworden in de aanschaf.

Wat betekent dit alles?

Met al deze informatie heb je een beter idee van waar je op moet letten bij zakelijk leasen en de vraag of benzine of diesel beter is. Het biedt nog geen concreet antwoord vanwege de vele factoren die hierbij een rol spelen. Wat we wel kunnen vertellen, is dat het tegenwoordig vaak pas vanaf 45.000 kilometer per jaar echt voordeliger wordt om een diesel te rijden. Wil je hier graag meer van weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag vrijblijvend met persoonlijk advies en het vinden van de beste lease deal. Vergelijk en kies.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder leaseadviseur

Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.

Samenwerkingen en in de media