Tips voor een auto zakelijk
leasen en privé rijden
Leestijd: 2 minuten
Zakelijke lease auto en privé rijden
Het klinkt mooi, een zakelijke leaseauto. Dat is het ook, als je maar wel goed op de hoogte bent van alle fiscale regels, voorwaarden en kosten. Je wilt straks niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarvoor ben je bij debesteleasedeal.nl aan het goede adres. Hoe zit het nu bijvoorbeeld met een auto zakelijk leasen en privé rijden? We geven je hier belangrijke tips voor waar je op moet letten als je in een zakelijke leaseauto rijdt.
Bijtelling
Als we naar de statistieken kijken, zien we dat circa 80% van de automobilisten die in een leasewagen rijdt bijtelling betaalt. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan ga je bijtelling betalen. De bijtelling is geen vast bedrag, het verschilt per auto. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van onder meer de cataloguswaarde van de auto en de bijtellingsklasse waar de auto in valt.
Minder bijtelling betalen? Het kan!
Heb je geen zin in de hoge kosten voor bijtelling, dan zijn er verschillende manieren om de kosten binnen de perken te houden. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van een zeer complete leaseauto een voordeliger model kiezen. Het is bovendien ook mogelijk om een occasion zakelijk te leasen. Doordat de aanschafwaarde van nieuwe auto’s jaarlijks hoger worden. Een andere maatregel is stoppen met het rijden van privékilometers met je zakelijke leaseauto. Rij je al een zakelijke leaseauto en betaal je daarover bijtelling? Houd er dan rekening mee dat je niet zomaar kunt switchen naar geen privékilometers en geen bijtelling. Kosteloos overstappen kan eigenlijk alleen per 1 januari of als je verandert van werkgever.
Waarop letten als je geen bijtelling wilt betalen?
Het is wel essentieel dat je de Belastingdienst laat weten dat je enkel zakelijke kilometers maakt met je zakelijke leaseauto. Dat doe je door de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bij de Belastingdienst in te leveren. Daarnaast moet je als bewijs een nauwkeurige kilometerregistratie bijhouden. Er bestaan onder meer speciale rittenregistratie-systemen, die je veel rompslomp uit handen nemen.
Belastingdienst voert regelmatig controles uit
Houd er rekening mee dat de Belastingdienst op diverse wijzen kan checken of je je wel aan je afspraak houdt om geen privékilometers te rijden met je zakelijke leaseauto. Er worden regelmatig steekproeven uitgevoerd door kentekens te scannen. De Belastingdienst controleert ook of de registratie compleet is. Via de Rijksdienst van het Wegverkeer kan de Belastingdienst je kilometerstanden opvragen. Ook worden soms de gegevens van de tankpas nagekeken. Men kijkt dan naar de locaties en het brandstofverbruik. Verder kan de Belastingdienst ook informatie inwinnen bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Het is dus van essentieel belang dat je rittenregistratie correct is. Je rittenregistratie achteraf invullen wordt niet geaccepteerd.
Deel dit artikel via:
Waarom anderen voor ons kiezen.
Vragen? Erik helpt je graag verder.
Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.