Een zakelijke tankpas,
goed idee of toch niet?

Leestijd: 2 minuten

Zakelijk tanken met tankpas voordelen

Zakelijk tanken met een tankpas

Als ondernemer komt er heel wat regelwerk op je af! Maak je voor de zaak veel kilometers in jouw zakelijke leaseauto of heb je misschien medewerkers in dienst die veel zakelijke kilometers maken? Dan is een zakelijke tankpas het overwegen waard. Hoe zit dat nu met een zakelijke tankpas? Is dat voordelig en praktisch? Zitten er ook nadelen aan? Wat is hiervan het belang met betrekking tot de fiscus? We geven je hier graag antwoord op veelgestelde vragen van ondernemers over zakelijk tanken met een tankpas. Je komt er zo achter of een zakelijke tankpas voor jou een goed idee is of toch niet?

Inhoud van dit artikel:
1. Voordelen zakelijke tankpas m.b.t. de administratie
2. Zakelijke kilometers en de Belastingdienst
3. Is een zakelijke tankpas praktisch?
4. Voordelen voor medewerkers
5. Nadelen zakelijke tankpas?

1. Voordelen zakelijke tankpas m.b.t. de administratie

Het grootste voordeel van een zakelijke tankpas is dat je administratie ineens heel wat minder tijd opslokt. Staat je wagen op naam van de zaak, dan dien je al je tankbonnen te bewaren, omdat deze onder de autokosten van je zaak vallen. Daarbij heb je deze bonnen ook nodig voor je btw-aangifte. Je kent vast wel het probleem van losse bonnetjes die overal rondslingeren of bonnetjes die je door de hectiek van alledag niet meer kunt terugvinden! Met zakelijk tanken met een tankpas is dat verleden tijd en worden alle tankbeurten meteen geregistreerd. Je ontvangt dan elke maand van de tankpas-aanbieder een overzichtelijke factuur. Dat is een hele verademing.

2. Zakelijke kilometers en de Belastingdienst

Wat zijn de regels van de Belastingdienst voor zakelijke kilometers? Is het een privé auto, dan mag 0,19 cent vergoeding per kilometer tellen en dien je een zakelijke rittenadministratie te voeren. Je kunt ook de auto op naam van je zaak zetten, waardoor alle autokosten vanzelf zakelijke kosten zijn. Let wel, de fiscus eist dat alle bonnen voorzien zijn van jouw gegevens. Tankbonnen beschikken niet over de gegevens van de afnemer. Een zakelijke tankpas biedt hierin uitkomst.

3. Is een zakelijke tankpas praktisch?

Je kunt ondertussen het antwoord op deze vraag wel raden; ‘Ja het is erg praktisch!’ Je administratie is ineens een stuk overzichtelijker en minder tijdrovend. De maandelijkse overzichtsfactuur maakt het bewaren van de tankbonnetjes overbodig. Ook de Belastingdienst is er blij mee, want het is nu steeds meteen duidelijk dat het om zakelijke betalingen gaat. Een ander praktisch pluspunt van zakelijk tanken met een tankpas, is dat je de meeste tankpassen eveneens kunt gebruiken voor betalingen van andere diensten die betrekking hebben op je auto. Denk hierbij aan het betalen van de wasstraat, parkeergeld en tol.

4. Voordelen voor medewerkers

Heb je medewerkers in dienst? Ook dan biedt zakelijk tanken met een tankpas mooie voordelen. Je hoeft nu niet meer constant achter je medewerkers aan te zitten om te vragen naar hun tankbonnen, die ze nog niet ingeleverd hebben. Alle tankbeurten worden automatisch op dezelfde factuur gezet. Dankzij de tankpas hoeven je medewerkers geen tankkosten voor te schieten of jij hoeft geen vooruitbetalingen te doen. Je hebt met een tankpas dus ook niet meer te maken met het uitbetalen van declaraties. Opnieuw bespaar je hierdoor heel veel tijd en gedoe voor wat betreft je administratie. Je ontvangt maandelijks één factuur met daarop een overzicht van alle tankbeurten en de betaalde btw.

5. Nadelen zakelijke tankpas?

Last but not least, wil je natuurlijk ook weten of er misschien toch nadelen kleven aan zakelijk tanken met een tankpas. We hebben goed nieuws, want echte nadelen zijn er niet. Je moet er alleen rekening mee houden dat je maandelijks de abonnementskosten voor de zakelijke tankpas moet betalen. Die kosten zijn doorgaans niet meer dan een paar euro en ze zijn bovendien aftrekbaar van de belasting. Deze extra kosten wegen niet op tegen het voordeel van een eenvoudigere administratie en btw-aangifte. Een zakelijke tankpas, goed idee of toch niet? Ja, wij vinden van wel!

Direct persoonlijk advies over jouw mobiliteitsvraagstuk.

Je ontvangt altijd de beste lease deal.

Waarom anderen voor ons kiezen

  • Expert in zakelijke lease
  • 20 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Delen via:

Misschien ook interessant om te lezen

Shortlease zakelijk

Operational lease