Is zakelijk leasen goedkoper
dan kopen?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zakelijk leasen goedkoper dan kopen

Is zakelijk leasen goedkoper dan kopen?

Heb je voor je onderneming een auto nodig, dan is de vraag: ga je voor een zakelijke leaseauto of koop je een auto voor je onderneming? Je wilt natuurlijk graag weten wat de voordeligste optie is. Toch is het belangrijk om daarnaast ook alle andere voor- en nadelen van zakelijk leasen of een bedrijfsauto kopen in acht te nemen. Is zakelijk leasen goedkoper dan kopen? We helpen je hier op weg met het vinden van het antwoord op deze vraag in jouw situatie of neem contact op als je meer wilt weten!

Is zakelijk leasen voordeliger dan een auto kopen?

Je begrijpt al wel dat het antwoord op deze vraag niet direct te geven is. Er moeten verschillende overwegingen gemaakt worden. Wat in vrijwel alle gevallen geldt, is dat een zakelijke auto goedkoper is, dan voor je zaak in je privéauto rijden. Met je eigen auto, mag je maar € 0,19 onbelast per kilometer declareren als zakelijke kosten. Dat is vaak niet voldoende. Doordat je je eigen auto intensiever gaat gebruiken, heb je ook nog eens sneller te maken met onderhoudskosten. Zakelijk rijden is daarom aantrekkelijker. Maar wat is dan voordeliger? Zakelijk leasen of een auto voor de zaak kopen?

Waarom kiezen voor zakelijk leasen?

Wist je dat er uiteenlopende zakelijke leaseoplossingen zijn? Wie nog niet bekend is met deze branche, zal verrast staan van de vele opties. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden op het gebied van operational lease en financial lease. Al ooit gehoord van occasion lease of shortlease? Het grote voordeel van leasen is het gemak en de zekerheid over de kosten. Je betaalt maandelijks een overeengekomen bedrag en hebt verder geen onverwachte kosten. Je hoeft bovendien niet in één keer een gat te slaan in je bankrekening. Verder worden veel zaken omtrent je leaseauto door de leasemaatschappij geregeld. Wat zakelijk leasen goedkoper kan maken, is dat je bijvoorbeeld geniet van de schaalvoordelen van de leasemaatschappij. Daardoor rijd je voor minder geld een mooie auto.

Aandachtspunten bij zakelijk leasen

Kies je voor operational lease, dan kies je voor optimaal gemak. De leaseauto blijft eigendom van de leasemaatschappij en deze regelt alles met betrekking tot onderhoud, beheer, verzekeringen, wegenbelasting en reparaties. Ook loop je geen restwaarderisico. Een punt om over na te denken is, dat je geen recht hebt op fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrek. Houd er ook rekening mee dat je bijtelling betaalt als je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Kies je voor financial lease, dan word je na afloop van de leasetermijn volledig eigenaar van de auto. Je kan in de tussentijd eventueel wel een beroep doen op de investeringsaftrek, omdat de auto steeds tot het vermogen van je bedrijf behoort. Ook in het geval van financial lease betaal je boven de 500 privékilometers bijtelling.

Slimme ondernemers kiezen voor Financial Lease

Of toch maar een auto kopen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Heb je voldoende geld om in één keer een bedrijfsauto aan te schaffen? Dan is het een goed idee om een auto te kopen. Bekijk wel goed of de liquiditeit van je onderneming hierdoor niet in gevaar komt. Heb je voldoende geld over om onverwachte kosten op te vangen of om de nodige investeringen te doen in de nabije toekomst? Een voordeel van een zakelijke auto kopen, is dat je niet vastzit aan een langlopend leasecontract. Je kunt alles zelf bepalen. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang je met deze auto wilt doen. Daarnaast kun je zelf weten over hoeveel jaar je de afschrijving van de auto verspreidt. Bovendien kun je alle autokosten fiscaal aftrekken en heb je mogelijk recht op investeringsaftrek. Let op: ook bij een aangekochte auto van de zaak moet je bij meer dan 500 privékilometers bijtelling betalen.

Voordelen:

  • Je zit niet vast aan een langdurig leasecontract
  • Je kunt mogelijk een beroep doen op investeringsaftrek
  • Alle autokosten zijn fiscaal aftrekbaar

Nadelen:

  • Alle risico’s m.b.t. de auto zijn voor jou
  • Door hoge aanschafkosten minder liquiditeit
  • Minder geld voor overige investeringen

Conclusie

De conclusie is dat je zelf moet bepalen wat voor jou belangrijk is. Daarnaast is het essentieel om de financiële situatie van je onderneming onder de loep te nemen. Je zult aan het rekenen moeten slaan om te ontdekken wat voor jou het voordeligste is. Een zakelijke auto kopen is alleen aantrekkelijk als je genoeg geld hebt om die in een keer te betalen en je onderneming over voldoende liquide middelen blijft beschikken. Ook als je van plan bent om de auto lange tijd te gebruiken, kan kopen interessant zijn, omdat je de afschrijvingen over vele jaren uitspreidt. Wil je geld vrijhouden voor onverwachte kosten of andere grote investeringen, dan is leasen beter. Je weet dan waar je aan toe bent. Zakelijk leasen of kopen? Beide situaties hebben voor- en nadelen. Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Neem hier contact met ons op.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder leaseadviseur

Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws