Een eigen bijdrage bij
zakelijk leasen: verplicht of niet?
Geschatte leestijd: 2 minuten
Zakelijk leasen eigen bijdrage
Biedt je werkgever je een leaseauto van de zaak? Super! Maar wat komt hier allemaal bij kijken. Je krijgt te maken met begrippen die je mogelijk vreemd zijn, zoals eigen bijdrage en bijtelling. Deze twee mag je niet met elkaar verwarren, want ze worden op verschillende wijzen berekend. Wel worden ze allebei in mindering gebracht op je salaris. Hoe zit dit nu precies? Een vraag die we veel horen, is: ‘Is een eigen bijdrage bij zakelijk leasen verplicht of niet?’ Wij geven je hier antwoord.
Waarom vraagt mijn werkgever een eigen bijdrage?
De eigen bijdrage bij zakelijk leasen heeft alleen betrekking op een auto van de zaak. Stelt je werkgever je een leaseauto ter beschikking waar je privé ook in rijdt, dan geniet je van extra voordeel. Misschien verkoop je je eigen auto, omdat je die niet meer nodig hebt. Of denk eens aan de kosten die je bespaart aan onderhoud, reparties en brandstof. Je werkgever kan je daarom vragen om een eigen bijdrage te betalen. Dit wordt van je bruto salaris afgetrokken. Je werkgever mag zelf de hoogte bepalen. Hier bestaan geen regels voor. Vanzelfsprekend dient dit bedrag wel redelijk te zijn.
Betaal ik nu geen bijtelling meer?
Er wordt nog weleens gedacht dat de eigen bijdrage betekent dat je geen bijtelling meer betaalt. Pas op, want dat is een misvatting. De eigen bedrage wordt door je werkgever berekend en de bijtelling wordt berekend door de Belastingdienst. Ook de Belastingdienst ziet privékilometers rijden met een zakelijke leaseauto als een financieel voordeel bovenop je salaris. Daarom moet je hier belasting over betalen. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar met je zakelijke leaseauto, dan betaal je bijtelling. Dit bedrag wordt vastgesteld op basis van o.a. de cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. Een belangrijk verschil tussen de eigen bijdrage en de bijtelling is dus dat de bijtelling wel aan duidelijke regels gebonden is.
Moet ik nu dubbelop inleveren op mijn salaris?
Nee, dat is niet het geval. De eigen bijdrage wordt van de bruto bijtelling afgetrokken. Het kan zelfs zo geregeld worden, dat de eigen bijdrage gelijk is aan de bijtelling, waardoor je dus niets meer van je salaris hoeft af te staan aan de Belastingdienst.
Een eigen bijdrage bij zakelijk leasen: verplicht of niet?
Samengevat, bij zakelijk leasen is een eigen bijdrage niet verplicht. Vanwege het extra voordeel dat zakelijk leasen je als werknemer biedt, kan je werkgever er wel toe overgaan om een eigen bijdrage te berekenen en dit af te trekken van je bruto salaris. Er bestaan geen regels voor het bepalen van de hoogte van dit bedrag. Jullie zullen samen redelijkerwijs hierover tot een overeenstemming moeten komen.
Onze leasevergelijker in jouw mailbox.
Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.
Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s
Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden
Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd
Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal
100% vrijblijvend – de beste deal
Direct persoonlijk contact
Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk
Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.
Hiervan kun je ons kennen