Zakelijk leasen op
naam van de bv of private lease?

Leestijd: 4 minuten

Zakelijk leasen bv

Zakelijk leasen op naam van de bv of private lease?

Heb je een besloten vennootschap (bv) en denk je erover om een zakelijke auto te leasen? Dan ben je hier op het juiste adres voor meer inzicht in wat hier allemaal bij komt kijken. We bespreken hier de voor- en nadelen van zakelijk leasen met een bv, ten opzichte van een private lease auto. We denken graag met je mee, zodat je straks de beste lease deal kunt afsluiten.

Een zakelijke auto leasen voor je bv

Kies je voor zakelijke lease op naam van de bv, dan betekent dit dat alle kosten van de auto aftrekbaar zijn. Dit levert interessante fiscale voordelen op. Ook kosten voor de financiering, de auto laten wassen, parkeren en tolkosten behoren dan tot de aftrekbare kosten. Waar je wel op moet letten, is dat je te maken krijgt met bijtelling als je meer dan 500 kilometers privé rijdt met je leaseauto van de bv. Deze privékilometers worden namelijk door de Belastingdienst gezien als loon in natura en daarover dien je belasting te betalen. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van de cataloguswaarde van de wagen en de CO2-uitstoot.

Belangrijke aandachtspunten

Je kunt de bijtellingskosten voorkomen door aan te tonen dat je niet meer dan 500 kilometers privé rijdt. Daarvoor kun je een speciale verklaring indienen bij de fiscus. Daarnaast dien je eveneens een rittenregistratie bij te houden. Houd er rekening mee dat deze limiet van 500 km steeds per jaar wordt bekeken en niet per auto. Je mag niet zes maanden niet bijtellen en daarna zes maanden wel. Verander je gedurende het jaar van auto, dan heeft dat hier geen invloed op. Het is natuurlijk wel een ander verhaal als je pas later in het jaar van een leaseauto gebruik gaat maken. De 500 kilometers worden dan tijdsevenredig herrekend. Alleen werknemers die van werkgever veranderen kunnen van systeem wisselen.

Wat als ik voor Private Lease kies?

In plaats van de auto op naam van je bv te leasen, kun je overwegen om een private leasecontract af te sluiten. Dit betekent dat je onbelast 0,19 cent per zakelijke kilometer aan je bv in rekening kan brengen. Wil je meer per kilometer declareren dan betaal je over dat deel belasting over. Hier zijn de overige kosten, zoals parkeren, wassen en dergelijke, bij inbegrepen. Daarbij moet je bovendien nauwkeurig je zakelijke kilometers bijhouden. Oftewel, je krijgt te maken met extra administratieve taken. Een voordeel van deze manier van leasen als je een bv runt, is dat je niet te maken krijgt met bijtelling. Het feit dat de autokosten niet aftrekbaar zijn, kan echter een groter nadeel zijn.

Wat is nu voordeliger zakelijke lease via de bv of privé?

Dat hangt van je wensen en situatie af. Het nadeel van een auto op naam van de bv is de bijtelling. Een richtlijn die je in je achterhoofd kunt houden, is dat bij veel privékilometers een auto op naam van de bv voordeliger is. Alleen als de onbelaste vergoeding voor de zakelijke kilometers de kosten dekt, is een private leaseauto een beter idee. Factoren die van invloed zijn op wat in jouw situatie het beste is, zijn:

 • Cataloguswaarde van de wagen
 • Leeftijd wagen bij aanschaf
 • Gebruiksduur
 • Restwaarde
 • Grondslag voor de bijtelling
 • Bijtellingspercentage
 • Bruto jaarinkomen
 • Verwachte winst van de BV
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Geschatte onderhoudskosten
 • Brandstofverbruik
 • Privé kilometers
 • Zakelijke kilometers
 • Kilometervergoeding van € 0,19

En heeft u al eens nagedacht over zakelijk elektrisch leasen? Hiervoor gelden andere regels omtrent o.a. wegenbelasting en bijtelling. 

Hulp nodig?

Zet eens alle informatie voor jezelf op een rij of win financieel advies in. Heb je een keuze gemaakt voor de leasevorm die bij je past of wil je met een onafhankelijke partij overleggen? Dan ben je bij debesteleasedeal.nl aan het juiste adres. Je kunt rekenen op professioneel, onafhankelijk en kosteloos advies over leasewagens. Daarnaast regelen we voor jou ook graag alle communicatie met de leasemaatschappij. Wij gaan opzoek naar de beste lease deal.

Deel dit artikel via:

Is Financial Lease aantrekkelijk voor mij als ondernemer?

Waarom anderen voor ons kiezen.

 • Bespaar op jouw leasekosten
 • Lease altijd met de beste voorwaarden
 • Ontvang gratis de beste lease deal

Vragen? Floris helpt je graag verder.

Floris MulderHeb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.