Is zakelijk leasen met een
BKR-registratie mogelijk?

Leestijd: 2 minuten

Zakelijk leasen bkr registratie

Zakelijk leasen BKR-registratie

De afkorting ‘BKR’ staat voor Bureau Krediet Registratie. Dat is ook precies wat ze hier doen. Hier worden kredieten van consumenten geregistreerd. Wil je een lening aanvragen, dan kunnen kredietverstrekkers hier zien of je al andere leningen hebt lopen en eveneens of je wel op tijd betaalt. Aangezien een leasecontract in veel gevallen ook een lening is, kunnen leasemaatschappijen een BKR-toetsing aanvragen. Dus wil je een auto leasen en weten hoe dat in z’n werk gaat met BKR-registraties? We leggen het graag voor je uit!

Zakelijke lease en BKR

Wanneer we het hebben over zakelijke financial lease is er wettelijk geen BKR-toetsing verplicht. Deze valt in principe buiten de registratieverplichting. Dat komt omdat je bedrijf de eigenaar wordt van de auto. Kies je voor een privé leasecontract, dan geldt hiervoor wel een BKR-registratie. De auto komt dan op jouw naam te staan. Toch kunnen bij een zakelijke lease sommige aanbieders een toetsing doen van natuurlijke personen. Bijvoorbeeld in het geval van eenmanszaken en vennootschappen. Deze BKR-toetsing is optioneel. Er wordt gekeken naar het risicoprofiel van de persoon. Is er sprake van een negatieve BKR-registratie, dan kan de leasemaatschappij meer vragen stellen. Ze willen een beter inzicht in je financiële situatie.

Een BKR-registratie hoeft geen probleem te zijn

Een BKR-registratie wekt bij veel mensen negatieve associaties op. Dat is in veel gevallen niet nodig. Er bestaan hierin namelijk verschillende coderingen, die aangeven om wat voor soort situatie het gaat. Een BKR-registratie kan ook juist in je voordeel werken, als je je lening gewoon steeds netjes op tijd betaalt. Kredietverstrekkers kunnen dit zien en weten dat ze op jou kunnen vertrouwen. Daarnaast dient de BKR-registratie ook als bescherming voor jezelf. Het voorkomt dat je financiële verplichtingen aangaat, die eigenlijk veel te zwaar voor je zijn. Het is voor elke lening die je afsluit, dus ook voor een leasecontract, belangrijk dat je zeker weet dat je de lasten kunt dragen.

ZZP’ers en zakelijke leaseauto’s

Zzp’ers die een zakelijke leaseauto willen, kunnen te maken krijgen met een BKR-toetsing. Daarnaast wordt er aan een zzp’er die in aanmerking wil komen voor een zakelijke financial lease soms inzicht gevraagd in de jaarcijfers. Er zijn echter ook aanbieders die zakelijke financial leasecontracten aanbieden aan zzp’ers zonder naar de jaarcijfers te vragen. Daarnaast wil een negatieve BKR-registratie niet altijd zeggen dat je geen leaseauto krijgt. Sommige leasemaatschappijen toetsen hier niet op. Is dit verstandig? Dat hangt van jouw situatie af.

Mogen vs. kunnen

Ga je als zzp’er een zakelijk financial leasecontract aan, zonder BKR-toetsing en zonder inzicht te hoeven verschaffen in je jaarcijfers, dan lijkt dat natuurlijk ideaal. Houd er echter wel rekening mee, dat als je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, de auto gewoon wordt afgepakt. Bovendien zijn alle gevolgen daarvan voor jouw rekening. Dat je een auto mág leasen, wil niet altijd zeggen dat je het ook kunt! Ben realistisch en onderzoek of je echt alle lasten kunt dragen.

Deel dit artikel via:

Financial lease offerte aanvragen

Waarom anderen voor ons kiezen.

  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Lease altijd met de beste voorwaarden
  • Ontvang gratis de beste lease deal