Op welke voorwaarden moet je
letten bij shortlease?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Shortlease voorwaarden

Shortlease voorwaarden: hier moet je op letten?

Als je een auto leaset via shortlease krijgt je evengoed als bij een standaard leasedeal te maken met een leasecontract. Hierin staan allerlei voorwaarden opgesteld, waar je mee akkoord dient te gaan door het contract te tekenen. Met welke voorwaarden krijg je allemaal te maken? En op welke voorwaarden moet je letten bij shortlease? We willen dat je goed voorbereid bent, voordat je van je shortlease auto gaat genieten. Daarom gaan we hier in op de belangrijkste voorwaarden bij shortlease.

1. Inbegrepen kosten van shortlease

Bij shortlease zijn, net als bij (full) operational lease, veel kosten inbegrepen. Dat maakt ook dat shortlease zo populair is. Je betaalt een vast bedrag per maand en hoeft bijna nergens meer naar om te kijken. Zo weet je steeds waar je aan toe bent. Lekker makkelijk! De volgende kosten zijn meestal inbegrepen in een shortlease contract:

 • Vast kilometrage
 • Reparatiekosten
 • Onderhoudskosten
 • Banden vervanging
 • Uitgebreid verzekeringspakket
 • Alarmservice
 • Vervangend vervoer

2. Kosten die niet inbegrepen zijn bij shortlease

Autorijden gaat gepaard met veel kosten. Hoewel veel kosten bij shortlease zijn inbegrepen, zullen er in de voorwaarden ook een aantal kosten vermeld worden die niet inclusief zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee, dat de volgende kosten vaak niet inbegrepen zijn bij shortlease:

 • Kosten voor de auto wassen en reinigen
 • Parkeerkosten en tolgelden
 • Brandstofpas
 • Bekeuringen
 • Bijvullen van vloeistoffen
 • Updates van navigatiesystemen
 • Verlengen van mobiele online diensten

3. Voorwaarden contractduur shortlease

In de voorwaarden van de meeste shortlease contracten is een looptijd van minimaal 1 maand vastgelegd. Je mag zelf aangeven wanneer je het contract wilt opzeggen, want doorgaans wordt het contract na de minimum looptijd automatisch verlengd. Er geldt dan een onbeperkte maximale looptijd. Je dient dus zelf aan de bel trekken en ervoor zorgen dat je het contract opzegt als je de auto niet meer nodig hebt. Houd hierbij ook rekening met het afgesproken kilometers in je contract. Rij je meer kilometers dan overeengekomen, dan wordt er een extra prijs berekend over deze meerkilometers. Deze prijs is vaak een stuk hoger.

4. Voorwaarden verzekeringen bij shortlease

Bij shortlease zijn de kosten voor verzekeringen inbegrepen. Denk aan de kosten voor wettelijke aansprakelijkheid en de personen ongevallen inzittenden verzekering. Onderzoek goed waarvoor je precies verzekerd bent. In het contract wordt meestal een bedrag aan Eigen Risico overeengekomen. Daarnaast kan ervoor mensen die jonger zijn dan 24 jaar een extra toeslag gerekend worden op het bedrag van het Eigen Risico. Verder worden doorgaans ook administratiekosten in rekening gebracht per schadegeval. Mocht je zelf onderdelen aan de auto hebben toegevoegd, dan worden deze bij schade niet door de verzekering van de leasemaatschappij gedekt.

5. Alarmcentrale en vervangend vervoer

Een voordeel van shortlease is dat je kunt rekenen op een alarmservice en vervangend vervoer. De alarmservice is meestal 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Let wel op of er misschien pechgevallen zijn, die niet gedekt worden. Bij het tanken van de verkeerde brandstof of andere problemen door eigen schuld worden de kosten aan jou doorberekend. Daarnaast kan er een eigen risico zijn, bijvoorbeeld voor het inschakelen van de alarmservice bij een lekke band. Let ook op de voorwaarden voor vervangend vervoer. Normaal geldt dat je bij herstel van schade, bij reparaties en onderhoud dat langer dan 24 uur duurt recht hebt op vervangend vervoer. De kosten voor vervangend vervoer bij niet-verhaalbare kosten zijn voor jouw rekening.

6. Accessoires en reclame-uitingen

Als ondernemer wil je misschien wat aanpassingen doen aan je shortlease auto. Denk aan praktische extra accessoires of mooie reclames op je auto. Ontdek in de voorwaarden van het shortlease contract of dit mogelijk is. Overleg in elk geval altijd met de leasemaatschappij. Ben je ervan bewust dat de extra kosten voor accessoires en reclame-uitingen wel voor je eigen rekening komen. Daarnaast zul je altijd de leaseauto in originele staat moeten inleveren aan het einde van het leasecontract. Je zult dus de overweging moeten maken of de aanpassingen die je wenst te doen de moeite waard zijn.

Tot slot

De lijst aan voorwaarden bij shortlease die we hier presenteren is niet compleet. Bovendien kunnen de voorwaarden per leasemaatschappij en per contract (sterk) verschillen. Zo kunnen er ook voorwaarden zijn opgenomen met betrekking tot schade en diefstal, borg, het terugvorderen van de auto, prijsaanpassingen, etc. Wil je zeker weten dat je de beste shortlease deal vindt, neem dan hier contact met ons op voor deskundig, gratis en objectief advies.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Artikel delen?

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Team Debesteleasedeal

Ons team staat voor je klaar. Vragen? Bel ons gerust op 085 – 023 09 50 of stuur een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws