Zakelijk leasen met een
grijs kenteken: hoe zit het?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zakelijk leasen grijs kenteken

Zakelijk leasen grijs kenteken

Sta je op het punt om een bestelauto aan te schaffen, dan kom je voor de vraag te staan of je een grijs of geel kenteken wilt. Hoe zit dat nu precies? ‘Alle auto’s en bestelbussen die ik op de weg zie rijden hebben toch allemaal een geel kenteken?’ Klopt natuurlijk, maar met een grijs kenteken wordt verwezen naar voertuigen die door de Belastingdienst gezien worden als ‘bestelauto’s voor de onderneming’. Kies je voor zakelijk leasen met een grijs kenteken, dan betekent dat interessante fiscale voordelen.

Een grijs kenteken, wat is dat?

Een grijs kenteken is allesbehalve grijs van kleur, het is net als alle andere kentekens in ons land geel. Een kenmerk waaraan je een grijskenteken kunt herkennen, is dat het begint met een ‘B’ of een ‘V’. De reden dat het kenteken ‘grijs’ wordt genoemd, is omdat voorheen het kentekenbewijs van een bestelauto grijs was. Ondertussen is dit groen, maar de term ‘grijs’ is gebleven. Alleen ondernemingen kunnen gebruik maken van de fiscale voordelen van een grijs kenteken voertuig. Het is ook mogelijk om een bestelauto met grijs kenteken zakelijk te leasen. Je moet dan wel aan een aantal criteria voldoen.

Criteria voor een bestelauto met grijs kenteken

Een bestelauto moet aan de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken:

  • De bestelauto is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen.
  • De bestelauto weegt niet meer dan 3500 kg, daarboven wordt het voertuig aangemerkt als vrachtwagen.
  • De laadruimte is minimaal 125cm lang, minimaal 98cm hoog over een breedte van minimaal 20cm en over een lengte van minimaal 125cm.
  • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn.

Alle informatie hierover staat op deze pagina van de Belastingdienst.

Criteria voor de ondernemer

Om van de fiscale voordelen van een grijs kenteken te kunnen genieten, moet je ook als ondernemer voldoen aan een aantal criteria, namelijk:

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en je beschikt over een btw-nummer.
  • De bestelauto staat op de balans van jouw onderneming.
  • Meer dan 10% van de kilometers die je per jaar rijdt zijn zakelijk.

Fiscale voordelen van zakelijk leasen met grijs kenteken

Wanneer de bestelauto en jij als ondernemer aan de bovenstaande criteria voldoen, dan kun je genieten van de volgende fiscale voordelen:

Vrijgesteld van de BPM
‘BPM’ staat voor ‘Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen’. Je hoeft bij het aanschaffen van de bestelauto via een zakelijke financial leasedeal geen BPM te betalen. Dit betekent dat je circa 30% belastingvoordeel hebt op de aanschafprijs. De leasemaatschappij verifieert of jij als ondernemer aan de voorwaarden voldoet om een beroep te kunnen doen op de BPM-vrijstelling. Je dient hiervoor een ondernemersverklaring in te vullen.

Korting op de MRB
‘MRB’ staat voor ‘Motorrijtuigenbelasting’. Wanneer je een btw-nummer hebt en je de bestelbus op naam van je onderneming zet, wordt deze korting automatisch toegepast. Bij het zakelijk leasen met een grijs kenteken krijgt de leasemaatschappij de korting op de MRB, gezien zij het voertuig leasen aan een ondernemer die aan de juiste voorwaarden voldoet.

Zakelijk leasen met grijs kenteken en bijtelling

Voor een bestelauto met grijs kenteken gelden over het algemeen dezelfde regels met betrekking tot de bijtelling. Alleen als het aantoonbaar is dat je de bestelauto alleen gebruikt voor goederenvervoer hoef je geen bijtelling te betalen. Je bestelauto moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Er is alleen een bestuurdersstoel. Er mag alleen een bijrijdersstoel aanwezig zijn als die functioneel is voor het laden en lossen.
  • De inrichting van de bestelbus is geheel afgestemd op goederenvervoer met bijvoorbeeld vaste stellingen in de laadruimte. De bestelbus is mogelijk zo groot dat deze niet in een parkeergarage past.
  • Door de aard van de werkzaamheden is de bestelbus zo vies dat je er alleen met beschermde kleding in kunt rijden.

Wil je hier graag meer over weten?

Heb je vragen over of een bestelbus zakelijk leasen met een grijs kenteken geschikt is voor jouw onderneming? Wil je weten waar je de beste zakelijke leasedeal voor een bestelauto met grijs kenteken kunt vinden? Neem dan hier contact met ons op. Onze leasedeskundigen leggen je graag alles tot in de puntjes uit, zodat je snel de perfecte bestelauto voor jouw onderneming vindt.

Onze leasevergelijker in jouw mailbox.

Onafhankelijk en deskundig leaseadvies.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder leaseadviseur

Floris Mulder | Mobiliteitsadviseur zakelijk

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 050 – 205 78 99 of stuur mij een e-mail.

Hiervan kun je ons kennen

De Ondernemer
Metronieuws
Google Nieuws