Zo voorkom je problemen
met de airco

Leestijd: 3 minuten

Tips gebruik airco auto

Tips voor het gezond gebruiken van de auto airco

Op het moment dat we geconfronteerd worden met een hittegolf of als we op vakantie gaan naar warmere oorden, denken we er vaak pas weer aan om de airconditioning van de leaseauto aan te zetten. Helaas, is dat vaak ook het moment dat we ontdekken dat er iets niet in orde is met het systeem. Na maanden van rust wil de airconditioning niet werken of er komt een nare lucht uit. Herkenbaar? Lees hier onze airco tips.

Vergeet niet om je airco een onderhoudsbeurt te geven

Veel mensen denken er niet aan om de airconditioning van hun auto periodiek een onderhoudsbeurt te geven. Problemen met de airco ontstaan dan altijd op die momenten dat het niet goed uitkomt, bijvoorbeeld op een hete dag of tijdens de vakantie. Het beste moment om de airconditioning van je auto te laten controleren is vlak voor de zomer.

Een jaarlijkse controle is voldoende om zonder problemen lang plezier te hebben van je airco. Tijdens de controle worden alle koeltechnische, mechanische, elektrische onderdelen gecheckt en de filters, waaronder de pollenfilter. Verder worden de verdamper en de ventilatiekanalen gedesinfecteerd en het koelmiddel wordt bijgevuld.

Gezondheidsklachten door slecht onderhouden airco

Een regelmatige controle is uiteindelijk goedkoper dan een reparatie van een defecte airco. Het is echter niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Wanneer je airconditioning in de auto niet goed werkt kunnen pollen, bacteriën en schimmels zich verspreiden via de ventilatieroosters. Er zal dan een onaangename geur in de auto hangen. Bovendien kan dit gezondheidsklachten veroorzaken, zoals geïrriteerde luchtwegen, tranende ogen, verkoudheid, keelpijn en een grieperig gevoel. Vooral mensen met astma moeten opletten, want hun klachten kunnen verergeren.

Waarop letten bij het gebruik van de airco?

Naast een regelmatige controle van de auto airconditioning is er ook veel dat je zelf kunt doen om te voorkomen dat de airco voortijdig kapotgaat of gezondheidsklachten veroorzaakt. Daarom hebben we hier enkele tips verzameld voor het gezond gebruik van de airco in de auto:

Niet te koud
Is het erg warm, dan heb je mogelijk de neiging om de airco zo koud mogelijk te zetten. Dat kun je beter niet doen, want de koude luchtstroom kan verkoudheden veroorzaken vanwege een te groot temperatuurverschil.

Zet de airco niet meteen aan
Om zowel overbelasting van de airco als een plotseling te groot temperatuurverschil te voorkomen is het verstandig om de airco niet meteen aan te zetten. Is het ondraaglijk warm in de auto, zet dan voor vertrek eerst de deuren open en bij vertrek laat je de ramen even openstaan. De grootste warmte kan zo verdwijnen. Zet daarna pas de airco aan.

Zet de airco voor aankomst uit
Het is slim om de airco enkele minuten voor aankomst uit te zetten. Doe je dat pas als je arriveert op de plaats van bestemming dat warmt de verdamper op. De warmte zorgt samen met vocht en vuil voor het ideale klimaat voor bacteriën. Door de airco eerder uit te zetten verdampt de warmer wordende lucht in de auto alvast extra vocht.

Gebruik de airco niet alleen in de zomer
Ook in de overige seizoenen, waaronder ook in de winter, is het verstandig om de airco te gebruiken. Hiermee haal je namelijk vocht uit de lucht. Als het buiten kouder is dan in de auto, krijg je beslagen ramen. Door de airco aan te zetten wordt de lucht droger en wordt dit probleem verholpen. Je creëert een betere luchtsamenstelling en dat is gezonder voor je. Als je regelmatig het koudemiddel en de olie in het systeem laat circuleren, verminder je de kans op lekkages in de airco.

Direct persoonlijk advies over jouw mobiliteitsvraagstuk.

Je ontvangt altijd de beste lease deal.

Waarom anderen voor ons kiezen

  • Expert in zakelijke lease
  • 20 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Delen via:

Misschien ook interessant om te lezen

Shortlease zakelijk

Operational lease