Elektrische auto’s slecht
voor wegdek

Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto's slecht voor wegdek

Elektrische auto’s doen het wegdek sneller slijten

Er rijden in Nederland momenteel rond de 62.000 elektrische auto’s. Hoe gaan onze wegen er over een aantal jaar uitzien? Welke voordelen gaan deze auto’s ons echt bieden? Er bestaan nog veel vragen… Ondertussen hebben experts zich over een belangrijk onderwerp gebogen, waar je mogelijk nog niet bij stil gestaan hebt; wat is de invloed van de elektrische wagen op ons wegdek? Elektrische auto’s zijn namelijk zwaarder, dan auto’s die op brandstof rijden.

Elektrische auto’s wegen meer

Elektrische auto wegen honderden kilo’s meer vanwege de accu en hebben ook een groter motorvermogen. Ter vergelijking: een Volkswagen e-Golf weegt circa 400 kilo meer dan hetzelfde model in benzinevariant en een Tesla weegt minimaal 600 kilo meer dan een brandstofauto van hetzelfde formaat. De verwachting is dat in de komende tien jaar het aantal elektrische auto’s op de weg zal toenemen tot ongeveer anderhalf miljoen. Dit heeft een grote impact op het asfalt.

Asfalt slijt sneller door elektrische auto’s

Doordat de elektrische auto’s zwaarder zijn en ook sneller kunnen optrekken, gaat de slijtage van het wegdek veel sneller. Hoe snel het wegdek slijt en wat hier precies de gevolgen van zullen zijn, dat is nog niet duidelijk. Momenteel moet er voor het onderhoud van de wegen al ruim 500 miljoen euro neergeteld worden. Door de extra slijtage kunnen deze kosten flink stijgen. Daarbij betalen eigenaren van een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting, waardoor ze dus niets betalen voor het onderhoud van de wegen. Dit blijft in ieder geval nog zo tot en met 2020.

Klimaatakkoord

De overheid wil meewerken aan het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te beperken, om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om dit doel te behalen is er een klimaatakkoord gesloten. Binnen deze context wil de overheid het elektrisch rijden zoveel mogelijk stimuleren. Toch zien we dat er een nieuw dilemma is geboren. Wie elektrisch rijdt, geniet van diverse belastingvoordelen, maar de extra slijtage aan het wegdek moet wel betaald worden. Rijkswaterstaat voert daarom onderzoeken en analyses uit om te ontdekken wat ons te wachten staat en wat de mogelijkheden zijn om toch de doelstellingen van het klimaatakkoord te behalen en het onderhoud aan de wegen betaalbaar te houden.

Direct persoonlijk advies.

Maak een belafspraak.

Waarom anderen voor ons kiezen

  • Expert in zakelijke lease
  • 20 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Delen via:

Populaire leaseauto’s

Hyundai KONA Electric | Meer informatie

De Hyundai KONA Electric zakelijk leasen Vergelijk, kies en bespaar. De nieuwe Hyundai KONA Electric is een volledig elektrische SUV. Met een actieradius van ruim 400 kilometer op een volle accu, kunnen we dit voor een SUV indrukwekkend noemen. [...]

Volkswagen up! | Meer informatie

De Volkswagen up! leasenVergelijk, kies en bespaar. De up! is de kleinste Volkswagen, maar biedt verrassend veel ruimte. Zeker met vergelijkbare auto's is het een van de ruimste modellen in zijn klasse. Deze zakelijke stadsauto leasen? Vergelijk hier gratis [...]

Ga naar de bovenkant