Hoe krijg je meer kilometers uit je
elektrische auto in de kou?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Tips actieradius elektrisch rijden koud weer

Elektrisch rijden en kou: niet de ideale combinatie

Vannacht was de temperatuur weer een paar graden onder nul. Elektrische rijders weten dan genoeg: minder actieradius. Maar hoe kan dat en welke tips zijn er om het bereik toch zo groot mogelijk te krijgen met koud weer? We vertellen je er in dit artikel meer over.

Wat doet kou met de actieradius van een elektrische auto?

Wanneer je een elektrische auto rijdt, is het belangrijk dat je weet dat de accu het beste werkt rond een temperatuur van 21ºC. Vooral als het echt veel kouder wordt, zul je direct merken dat je minder kilometers kunt rijden. Bij koud weer moet het accupakket namelijk harder werken en verbruikt een stuk meer energie. Bij een dalende temperatuur kan dat bijvoorbeeld 10% verschil uitmaken. Daar moet je als elektrische rijder rekening mee houden als je de weg opgaat. Gaat het vriezen, dan is het mogelijk dat een auto die doorgaans 300 km rijdt, nu een bereik heeft van 200 kilometer.

Ook de verwarming heeft energie nodig

Dat een elektrische auto minder actieradius heeft bij koud weer, is niet alleen de ‘schuld’ van de accu. Je moet ook beseffen dat de verwarming van een elektrische auto anders functioneert dan die van een brandstofauto. Bij een brandstofauto wordt namelijk de brandstofenergie niet alleen in beweging omgezet, maar er komt ook veel warmte bij vrij. Daar kan men dus uitstekend gebruik van maken om de auto van binnen mee op te warmen. De motor van een elektrische auto levert weinig warmte. Daarom moet deze op een andere manier verwarmd worden en dat kost energie, waardoor de actieradius automatisch iets afneemt en je sneller aan de laadpaal moet.

Tips koud weer actieradius
Tips koud weer actieradius elektrisch rijden

5 praktische tips voor een hogere actieradius bij koud weer

Er zijn een aantal zaken, die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je bij koud weer veel actieradius moet inleveren. We zetten hier enkele praktische tips voor je op een rij:

Tip 1: gebruik de stoel- en stuurverwarming
Wil je zo veel mogelijk kilometers kunnen rijden met je elektrische auto bij koud weer? Dan is de lucht verwarmen niet doeltreffend. In plaats daarvan kun je beter de stoel- en stuurverwarming aanzetten. Deze warmt snel op en doordat deze direct in contact staat met je lichaam, is het direct aangenaam rijden.

Tip 2: vermijd het gebruik van de achterruitverwarming
Alleen als er condens op je ruit zit, is het handig om deze verwarming te gebruiken. Zet hem daarna weer uit. Je kunt ook een anticondensdoekje gebruiken om de ruit te behandelen. Daarmee kun je nog meer energie besparen, dat weer ten goede komt van je actieradius.

Tip 3: verwarm je auto voor
Vandaag de dag zijn er al veel elektrische auto’s die je kunt voorverwarmen voordat je in de auto stapt. Veelal makkelijk via een app. Doordat je elektrische auto op dat moment nog aan de oplader zit, kun je vervolgens dus wegrijden in een verwarmde auto met een volle accu. Daarnaast hoef je niet te krabben, ook wel weer fijn. Alles wat je kunt voorverwarmen aan de laadpaal, doen!

Tip 4: matig je snelheid en rij in de ecostand
Nu je weet dat de actieradius met koud weer lager is, kan je hier rekening mee houden door je snelheid iets te verminderen. Het kan voor de actieradius een aanzienlijk verschil maken als je in plaats van 130 nu 100 km/u gaat rijden. Het is daarnaast ook een goed idee om de ecostand in te schakelen. Hierdoor rij je zuiniger.

Tip 5: winterbanden en bandenspanning checken
De bandenspanning checken is sowieso iets dat je regelmatig moet doen, want als je banden een te lage spanning hebben, moet je auto harder werken om vooruit te komen. Daardoor zal je actieradius minder zijn. Je moet bovendien weten dat de kou ervoor kan zorgen dat je banden een lagere spanning krijgen. Rij in de koude maanden ook met winterbanden. Zeker onder de 7 graden heb je hier voordeel van. Winterbanden hebben een betere grip, waardoor je minder energie verliest.

Ervaar ook de beste oplossing
voor de leaseauto’s

Altijd het juiste vergelijk
Op basis van prijs én voorwaarden

Tijd- en kostenbesparing
Weg met losse offertes, bespaar 80% van jouw tijd

Volledig gratis
Geen verborgen kosten, wel de beste deal

100% vrijblijvend – de beste deal

Direct persoonlijk contact

Floris Mulder

Floris Mulder – Mede-oprichter

Heb je een vraag of opmerking? Bel mij gerust via 085 – 023 09 50 of stuur mij een e-mail.

Genoemd in de pers

debesteleasdeal.nl genoemd in de pers media