Truc om nieuwe bijtellingsregels
te omzeilen

Leestijd: 2 minuten

Bijtellingsregeling truc omzeilen

Truc om nieuwe bijtellingsregels te omzeilen

Een dure elektrische auto rijden wordt vanwege het verhoogde bijtellingspercentage van de overheid minder aantrekkelijk. Toch blijkt er een manier te zijn om deze nieuwe bijtellingsregeling voor elektrische auto’s boven de € 50.000 te ontwijken. Is het nodig om de regeling opnieuw bij te stellen? Wat is hierop de reactie van Menno Snel, de staatssecretaris van financiën?

De overheid wil elektrisch rijden bevorderen

Een nieuwe ontwikkeling als elektrisch rijden gaat niet zonder slag of stoot. Hoewel er op dit vlak al veel vorderingen zijn gemaakt, is er nog steeds veel te winnen. De overheid kwam enkele jaren terug met maatregelen om elektrisch rijden te bevorderen: geen wegenbelasting en BPM voor elektrische auto’s, diverse subsidies en een bijtelling van slechts 4%. Hierdoor werden dure elektrische wagens financieel heel aantrekkelijk voor zakelijke rijders. Aan de andere kant bleef de elektrische auto voor de gemiddelde automobilist financieel niet interessant. De overheid heeft daarom haar beleid aangepast, waardoor dure elektrische auto’s minder aantrekkelijk zijn.

Truc omzeilen nieuwe bijtellingregels

Een van de maatregelen is dat je voor elektrische auto’s van boven de € 50.000 in plaats van 4% nu 22% bijtelling moet betalen. Tot aan deze grens betaal je 4%, maar over elke euro die hier overheen gaat betaal je 22%. Dit zal veel zakelijke rijders ervan weerhouden om dure elektrische auto’s aan te schaffen. Of toch niet? RTLZ ontdekte dat er dure elektrische auto’s worden geïmporteerd uit 2018. Hoe zit dat? De bijtelling van auto’s wordt berekend op basis van het moment waarop het voertuig op kenteken is gekomen, onafhankelijk van waar dat is gebeurd. Importeer je een dure elektrische auto uit het buitenland, dan betaal je in dit geval maar 4% bijtelling.

Tijdelijk voordeel voor zeer kleine groep

RTLZ vroeg de importcijfers op bij de RDW. Het blijkt dat in de eerste helft van 2019 er 28 Tesla’s en 50 Jaguar iPaces met het bouwjaar 2018 zijn geïmporteerd. Deze wagens vallen onder het oude, gunstige bijtellingstarief. Ondernemers kunnen dan tot maximaal 5 jaar van fiscaal voordeel genieten. Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, verklaart dat hij zich niet druk maakt om deze truc. Hij benadrukt dat het gaat om een tijdelijk voordeel voor een beperkte groep. Het aantal geïmporteerde dure elektrische auto’s zal niet snel groeien, omdat de aanschaf hiervan niet voor elke ondernemer is weggelegd en omdat het aanbod van jonge, gebruikte elektrische wagens niet snel zal toenemen.

Direct persoonlijk advies over jouw mobiliteitsvraagstuk.

Je ontvangt altijd de beste lease deal.

Waarom anderen voor ons kiezen

  • Expert in zakelijke lease
  • 20 jaar ervaring en 100% onafhankelijk
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Je ontvangt altijd de beste lease deal

Kantoor debesteleasedeal

debesteleasedeal.nl
Machlaan 5
9761 TK Eelde

KvK-nummer: 70932867
BTW-nummer: NL858516044B01

Delen via:

Misschien ook interessant om te lezen

Shortlease zakelijk

Operational lease